EVENIMENTUL SĂPTĂMÂNII: Asasinii-vedetă

EVENIMENTUL SĂPTĂMÂNII: Asasinii-vedetă

Un film datând din 1994, dar care nu se învecheşte. Controversat şi violent precum o lovitură în plex, „Născuţi asasini” îl ţine pe spectator în tensiune maximă.

Producţia „Născuţi asasini”/„Natural Born Killers”, realizată de Oliver Stone şi beneficiind de scenariul lui Quen tin Tarantino, spune povestea a doi criminali în serie, Mickey şi Mallory (interpretaţi excepţional de Woody Harrelson şi Juliette Lewis), dar se constituie, mai ales, într-o privire critică asupra influenţei covârşitoare pe care televiziunea o exercită asupra mentalului colectiv.

Micul ecran deformează percepţia realităţii, reuşind să îi transforme pe criminali în vedete şi să le aducă acestora un capital ne aşteptat de simpatie, chiar din partea potenţialelor victime.

Pasiune stropită cu sânge

Ne puteți urmări și pe Google News

Woody Harrelson este diabolic, cu declaraţiile sale pline de cinism şi privirea de un albastru ce îţi provoacă fiori reci pe şira spinării. Între cei doi criminali există o legătură extrem de puternică, o devoţiune admirabilă, care, în schimb, nu îi face în vreun fel sensibili la suferinţa celor din jur. Se iubesc pasional şi ucid cu sânge rece, pe stradă, în magazine, în pizzerii sau la drumul mare.

Reporterii sunt fascinaţi de ei şi îi vânează asiduu, admiraţia bolnăvicioasă şi setea de senzaţional anulându-le acestora până şi instinctul de conservare (vezi cazul lui Wayne Gale, interpretat de Robert Downey Jr.). Pe urmele asasinilor se află şi neobositul Dwight McClusky, jucat memorabil de Tommy Lee Jones.

În alb şi negru

Filmul, realizat atât în alb-negru, cât şi din secvenţe color, a fost nominalizat la Globul de Aur la categoria Cel mai bun regizor (Oliver Stone), iar la Festivalul de Film de la Veneţia a obţinut Premiul „Pasinetti”, pentru Cea mai bună actriţă (Juliette Lewis), şi Premiul Special al Juriului acordat tot lui Oliver Stone, pentru Cel mai bun regizor.

Chimia dintre Woody Harrelson şi Juliette Lewis le-a adus acestora o nominalizare la Premiile MTV pentru Cel mai pasional sărut.

Juliette Lewis, în rolul criminalei Mallory

SÂMBĂTĂ, 22.00, Pro Cinema