Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Cîmpeanu să solicite urgent activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE în cazul Colectiv

Europarlamentarul Siegfried Mureşan: Cîmpeanu să solicite urgent activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE în cazul Colectiv

Europarlamentarul Siegfried Mureşan îi cere premierului interimar Sorin Cîmpeanu să solicite urgent Comisiei Europene activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE pentru tragedia de la Colectiv, precizând că aceasta se încadrează în categoria dezastrelor pentru care România poate fi sprijinită.

 Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PMP) i-a transmis, marţi, o scrisoare prim-ministrului interimar, Sorin Cîmpeanu, în care a arătat că acesta a greşit când a declarat sâmbătă că tragedia din 30 octombrie petrecută în clubul Colectiv nu se poate încadra în categoria dezastrelor pentru care România poate fi sprijinită prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

În acest context, deputatul european a cerut ca Guvernul să solicite de urgenţă Comisiei Europene activarea mecanismului european.

"Conform legislaţiei care reglementează mecanismul, «dezastru» înseamnă orice situaţie care are sau poate avea efecte grave asupra persoanelor, a mediului, sau a bunurilor materiale, inclusiv asupra patrimoniului cultural. Este adevărat că, în general, acest instrument se activează în cazul unor calamităţi naturale pentru a ajuta statele afectate să facă faţă mai bine operaţiunilor adiacente. Însă sunt şi alte situaţii în care a fost activat, de aceea şi în cazul tragediei de la Colectiv existau şanse mari să poată fi activat acest mecanism", se arată în scrisoarea trimisă lui Sorin Cîmpeanu.

Deputatul european dă exemplul Norvegiei, care în 2014 a solicitat activarea mecanismului pentru operaţiunile de intervenţie când doi scafandri şi-au pierdut viaţa în timpul unor scufundări într-o peşteră.

"Atunci, Marea Britanie a trimis o echipă de scafandri profesionişti pentru a interveni. Chiar dacă este vorba de o situaţie diferită, se vede clar că mecanismul a mai fost activat şi pentru altfel de accidente decât cele naturale, iar numărul de victime în situaţia din Norvegia a fost mult mai mic decât în tragedia de la Colectiv", arată eurodeputatul.

Siegfried Mureşan precizează că, prin activarea acestui mecansim, autorităţile din România ar fi putut să solicite, spre exemplu, detaşarea unor experţi care să sprijine autorităţile române în gestionarea mai bună a situaţiei răniţilor.

"De asemenea, mecanismul se putea activa pentru a deconta unele costuri cu transportul răniţilor în spitalele din străinătate. Dacă solicitarea privind activarea Mecanismului de protecţie civilă se făcea a doua zi după tragedie, în câteva zile experţii europeni puteau ajunge la Bucureşti", a adăugat eurodeputatul român.

Acesta consideră că România încă poate solicita activarea mecanismului pentru protecţie civilă.

"De ce să acoperim din bugetul de rezervă al României costurile cu transportul victimelor în clinicile din străinătate, dacă ar exista posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie decontate de Comisia Europeană? Aceasta este şi ceea ce i-am spus prim-ministrului interimar al Guvernului României în scrisoarea pe care i-am adresat-o astăzi", a mai explicat Siegfried Mureşan.

Ne puteți urmări și pe Google News