Evenimentul Zilei > Social > „Europa”, una dintre cele mai frumoase corăbii din lume, la 108 ani
„Europa”, una dintre cele mai frumoase corăbii din lume, la 108 ani

„Europa”, una dintre cele mai frumoase corăbii din lume, la 108 ani

„Europa” cu toate pânzele sus. O imagine de vis. Un velier de tip barc de 56 de metri, lat de 7,5 metri şi cu un pescaj de 3,3 metri

Pavilionul este olandez. Are 30 de vele – inclusiv şase vele suplimentare „studding sails” – cele din extremităţile vergilor, însumând 1.250 de metri pătraţi de suprafață velică.

Atinge o viteză de croazieră, cu vânt bun, de 13 noduri. Echipajul standard e de 64 de marinari. Doamna are 108 de ani, a fost lansată la apă în Germania, la Hamburg, în 1911 şi numele  ei de „fată mare” a fost Senator Brockes.

A servit, o perioadă, ca navă-far, până în 1985, la revărsarea Elbei, când un olandez a cumpărat-o şi a transformat-o, în nouă ani, într-un barc cu artimon, asemănător cu Mircea al nostru, numai că mai mic, cu o suprafaţă velică supra-dimensionată pentru tonajul său şi, deci, mai rapid.

În 2012 şi 2013 a dublat Capul Horn, loc de care şi vapoarele mari şi moderne se feresc, preferând Strâmtoarea Magellan. Între 2013 şi 2014 a făcut înconjurul lumii cu dublarea a două capete: Horn şi Capul Bunei Speranţe. Long live to Europa!

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.