De-abia a fost anunţat programul prin care Banca Centrală Europeană speră să calmeze criza datoriilor din zona euro, şi au apărut primele reacţii de dezamăgire. Pe de o parte, programul ar putea fi ineficient, dacă va necesita la fel de multă birocraţie ca şi până acum. Pe de altă parte, BCE şi-ar putea asuma riscuri mai mari decât poate duce, iar o înrăutăţire a situaţiei ar putea dărâma complet euro.
În principiu, programul anunţat de Mario Draghi, preşedintele BCE, urmăreşte cumpărarea de obligaţiuni de stat din zona euro cu scadenţe între 1 şi 3 ani, pentru a ţine sub control costurile împrumuturilor acestor ţări. În schimb, ţările care ar putea fi incluse trebuie îndeplinească anumite condiţii, gândite cel mai probabil chiar de "campionul austerităţii", FMI. Nu se ştie astfel dacă Spania sau Italia, puse în faţa unor eventuale noi tăieri de cheltuieli bugetare, vor accepta să intre în program, iar lipsa celor două ţări l-ar face ineficient. Profesorul Nouriel Roubini este de părere că partea cea mai importantă a iniţiativei lui Draghi este stabilirea unor condiţionalităţi optime, şi că acestea vor scoate la iveală dacă Spania merită să fie salvată sau nu. Acelaşi Roubini este sceptic referitor la succesul general al ideii, spunând că va oferi mai mult timp, fără să schimbe datele esenţiale ale problemei.
Miliardarul George Soros este chiar mai tranşant. Criticile sale nu se îndreaptă însă spre programul în sine, ci spre atitudinea adoptată de Germania, care s-a opus constant unei asemenea măsuri. Soros susţine că Berlinul trebuie fie să îşi asume rolul de lider şi să participe la împărţirea poverii datoriilor, fie să iasă din zona euro.
Peste toate neclarităţile se suprapune un alt eveniment important. Miercuri, Curtea Constituţională a Germaniei va decide dacă Mecanismul European de Stabilitate respectă sau nu legile acestei ţări. Deşi toată lumea se aşteaptă să fie de acord, este foarte probabil să impună şi condiţii dure pentru eventuale ajutoare viitoare la care ar participa ţara.
Programul de cumpărare de obligaţiuni nu va aduce decât ceva mai mult timp, în opinia lui Nouriel Roubini
Cum a influenţat anunţul BCE dobânzile titlurilor de stat*

                       Spania    Italia    Portugalia    Irlanda   

31 august         5,50       4,81        7,86            5,19   
3 septembrie    5,44       4,68        7,70            5,21
4 septembrie    4,94       4,39        7,10            5,12
5 septembrie    4,89       4,25        7,10            4,97
6 septembrie    4,54       3,99        6,40            4,78
7 septembrie    4,23       3,83        5,99            4,48

*Titluri de stat pe 5 ani.
Sursa: Bloomberg
CITIŢI ŞI:

  • MOMENT CRUCIAL ÎN EUROPA: SUPER MARIO a demarat planul care va pune capăt crizei. ROUBINI are ceva de spus
  • Nouriel Roubini, profetul crizei: Începe sfârşitul jocului pentru zona euro