Europa i-a lasat "orfani"

Europa i-a lasat "orfani"

Micutii care stau in Romania fara ambii parinti sunt deprimati, au rezultate slabe la scoala si ajung sa se sinucida. Statul nu face nimic.

Truda romanilor plecati la munca in strainatate pentru slujbe mai bune, bani mai multi si un trai decent ii pune in situatia de a-si lasa acasa propriii copii, prada anxietatii, singuratatii si gesturilor disperate.

Un baiat de numai 12 ani s-a sinucis luni, 1 octombrie, de dorul mamei care urma sa se intoarca la lucru in Italia. Este numai un caz dintr-un sir mai lung de situatii dramatice, din ultimii ani.

Statul, desi beneficiaza de sutele de mii de euro trimise in tara de emigranti, nu a reusit sa puna la punct un sistem de protectie si asistenta sociala pentru ajutorarea micutilor care nu inteleg de ce Europa i-a lasat „orfani” de ambii parinti. Bogdan Panait, fostul sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, spune ca programul prin care copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate ar fi trebuit sa primeasca ajutor de la stat nu a fost demarat.

Ambii parinti au plecat la munca in ultimul an Potrivit studiului „Efectele migratiei: copiii ramasi acasa”, realizat de Fundatia Soros, la sfarsitul lunii iunie si dat publicitatii ieri, aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu aveau cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Dintre acestia, 80.000 au doar tatal plecat, 55.000 doar mama, iar in cazul a 35.000 dintre ei, atat mama, cat si tatal sunt la lucru peste granita. Copiii raman, de obicei, in ingrijirea familiei restranse sau a altor persoane.

In cazul copiilor care au ambii parinti plecati din tara, peste o treime (34%) traiesc fara acestia de cel putin doi ani, iar peste jumatate (54%) de mai putin de un an. Asta arata ca, odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, a crescut numarul familiilor care merg impreuna la munca afara, lasandu-si copiii acasa. Mai exact, aproximativ 12.000 de copii cu varste intre 10 si 14 ani traiesc de cel putin doi ani in absenta ambilor parinti si aproape 19.000 se afla in aceasta situatie de un an.

Regiunile cele mai afectate de fenomen sunt vestul tarii - Banat, Crisana, Maramures -, unde 27% dintre elevii de gimnaziu au parinti in strainatate, urmat de Moldova, unde un sfert dintre elevi au parintii plecati.

Mai instariti, dar mai tristi

Copiii ai caror parinti lucreaza in alte state au un nivel de trai mai ridicat decat ceilalti, arata studiul Soros. Trei sferturi dintre ei au telefon mobil, iar o treime au calatorit in strainatate. Datele sondajului mai arata insa ca absenta ambilor parinti sau doar a mamei este legata de frecventa simptomelor de deprimare in randul celor mici.

Un alt semnal de alarma, in cazul elevilor cu parinti plecati la munca, este numarul mare de absente nemotivate. Astfel, studiul arata ca unu din cinci elevi de gimnaziu, la nivel national, declara ca are mai mult de zece absente, iar in cazul celor care au cel putin unul dintre parinti plecat temporar in strainatate creste la 29% procentul celor care au mai mult de zece absente.

Intrebati ce vor sa faca dupa terminarea studiilor, 7% dintre copiii cu parinti afara au declarat ca vor sa plece si ei in strainatate. Realizatorii studiului afirma ca dorinta de a pleca peste granite este, cel mai probabil, motivata de dorul de parinti. Aceasta intentie apare mai des la cei ai caror parinti sunt plecati de mai multa vreme sau a trecut mai mult de la ultima vizita in tara, sau la cei care se simt mai des singuri sau neglijati.

BENEFICII SI SACRIFICII

Avantaje

> copiii celor plecati sunt mai instariti, au telefon mobil, mp3 player

> copiii au mers cel putin o data in vacanta la parinti

> au computer acasa

> locuiesc in conditii de trai mai bune

> au avut posibilitatea sa calatoresca peste granita

Dezavantaje

> se deterioreaza relatia cu parintele care ramane acasa

> copiii nu au la cine apela cand au probleme la scoala

> apar simptome de deprimare, mai ales in cazul celor cu ambii parinti plecati sau cand lipseste mama

> plecarea parintilor reprezinta un factor de risc pentru aparitia comportamentelor deviante, cum ar fi problemele cu politia

SOLUTII

Mai multi psihologi si monitorizare Reprezentantii Fundatiei Soros au prezentat si cateva solutii pentru copiii care raman singuri acasa. Pentru limitarea efectelor negative ale migratiei, ei propun necesitatea elaborarii unor politici publice prin care sa fie identificati si monitorizati copiii aflati in situatii de risc. De asemenea, se mai solicita marirea capacitatii retelei de asistenti sociali la nivel local.

Un element important, in opinia sociologilor de la Fundatia Soros, este intarirea legaturii dintre scoala si sistemul de asistenta sociala, prin definirea unor proceduri de transfer a informatiilor de la invatatori, diriginti si psihologi scolari catre asistenti sociali si in sens invers. Ei au mai remarcat o criza a psihologilor scolari, mai ales in scolile din mediul rural.

BILANT

Alte cazuri

> Un baiat de 8 ani din Uricani, Valea Jiului, s-a spanzurat, in februarie 2007, in camera lui, la o luna dupa ce mama sa a plecat sa munceasca in Germania. Copilul era elev in clasa a II-a si locuia impreuna cu sora si cu tatal sau, lacatus la Exploatarea Miniera Uricani.

> Razvan, un copil de numai 10 ani din satul Ciortesti, judetul Iasi, s-a spanzurat in martie 2006, de dorul mamei sale, plecata la munca in Italia.

> Un baietel de 10 ani din Iasi, singur la parinti, s-a sinucis tot in 2006. El dorea ca mama lui sa se intoarca din Italia, unde muncea. Era cel mai stralucit elev din clasa a IV-a a scolii din localitate. In ziua mortii, baiatul spunea ca isi va aduce mama acasa.

ARGES

Un copil de 12 ani s-a spanzurat pentru a scapa de singuratate

Andrei Ciurea, un copil de numai 12 ani, din comuna argeseana Valea Danului, s-a spanzurat, dupa ce a aflat ca mama lui are de gand sa plece din nou la munca in Italia, pentru a-si putea intretine cei trei copii.

Baiatul ar fi urmat sa ramana acasa doar cu fratele si cu sora sa, tatal fiind despartit de mama lor. O vecina l-a gasit duminica seara pe Andrei cu o funie in jurul gatului, agatat de un cires din apropierea gospodariei parintilor. Femeia a chemat imediat medicii de la Ambulanta, insa copilul era deja decedat.

Desi rudele infirma faptul ca micutul ar fi avut o viata grea in familie, vecinii spun ca, pe perioada in care mama lui a fost plecata in Italia, de Andrei nu aveau grija decat fratele si sora lui mai mare. Politistii si procurorii care au ajuns la locul tragediei nu au avut niciun dubiu ca Andrei s-ar fi sinucis.

Cu atat mai mult cu cat au gasit intr-unul dintre buzunarele baiatului un bilet de adio: „Va iubesc, va voi iubi si imi pare rau ca ne-am despartit certati.

Soru-mea, tine-te de scoala, mama, ai grija de casa ca lumea e rea. Frate, tine-te de munca, tata ai grija de tine. Ma gasiti la rau. Si inca ceva mama. Acum nu o sa-ti mai ceara nimeni nimic, ca te plangeai ca iti cer numai tie. Va rog sa aveti grija de catelul meu”, era scris in biletul de adio. Copilul invata la Scoala nr. 2 din Curtea de Arges.

Colegii si profesorii spun ca Andrei era un copil introvertit, poate si din cauza faptului ca era foarte putin sprijinit de familie. Din aceasta cauza, anul trecut acumulase foarte multe absente, copilul fiind nevoit sa repete clasa a V-a.

Si tatal lui Andrei spune ca baiatul era o fire mai inchisa si sensibila care suferea foarte mult si parea tot timpul afectat de problemele familiale

. „Nu inteleg de ce s-a spanzurat. Aseara, de exemplu, a fost foarte vesel, si-a luat dulciuri, a venit acasa cu ele, nu s-a certat cu nimeni, nu stiu ce s-a intamplat. Nu am nimic sa-i reprosez, i-am spus ultima data cand l-am vazut sa invete si sa fie cuminte”, a declarat pentru Mediafax tatal copilului. (Dan Badea)

Cititi si editorialul lui Florian Bichir: "Mama, ai grija de tine, ca lumea e rea!"

Ne puteți urmări și pe Google News