Evenimentul Zilei > Economie > Euro atinge un nou maxim în raport cu dolarul american. Economiștii se așteată ca trendul ascendent să se mențină
Euro atinge un nou maxim în raport cu dolarul american. Economiștii se așteată ca trendul ascendent să se mențină

Euro atinge un nou maxim în raport cu dolarul american. Economiștii se așteată ca trendul ascendent să se mențină

Euro crește în fața dolarului american, specialiștii estimând că moneda europeană se îndreaptă spre cota înregistrată în aprilie anul trecut. În prima zi a săptămânii, moneda europeană a atins cel mai înalt nivel din ultimele nouă luni, raportat la dolarul american. Aprecierea a fost susținută și de o declarație făcută de Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), pe tema creșterii ratei dobânzilor din următoarele luni.

În prima zi a acestei săptămâni, euro a atins nivelul maxim al ultimelor nouă luni, în raport cu dolarul american. Specialiștii apreciază că această evoluție a monedei unice europene se datorează comentariilor privind ratele dobânzilor în Europa, în contrast cu evaluările pieței valutare pentru o Rezerva Federală cu politici mai puțin agresive, scrie Reuters.

Astfel, euro a ajuns la 1,0903 dolari, depășind vârful recent de 1,08875 dolari și deschizând calea spre valoarea atinsă în aprilie 2022, de 1,0936 dolari.

Conform specialiștilor, evoluția monedei unice a fost ajutată de declarațiile lui Klaas Knot, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Acesta a afirmat că ratele pentru dobânzi vor crește cu 50 de puncte de bază în lunile februarie și martie și vor continua trendul ascendent și în lunile care urmează.

Analiștii susțin că Klaas Knot este o figură reprezentativă în rândul factorilor de decizie la nivelul Băncii Central Europene. În acest context, comentariul său este văzut ca o replică la rapoartele recente potrivit cărora BCE ar urma să revină la mișcări de un sfert de punct începând cu luna martie.

Analiștii estimează evoluții pozitive ale euro

Un sondaj realizat de Reuters, în rândul analiștilor, a anticipat o majorare de 50 de puncte de bază în martie și un maxim de 3,25%. Se preconizează că sondajele flash privind industria prelucrătoare din ianuarie, ce vor fi publicate în această săptămână, vor arăta mai multe îmbunătățiri în Europa. Acest lucru se datorează, în principal, scăderii costurilor cu energia.

„Statele Unite și-au pierdut poziția de lider al creșterii la nivel mondial, dacă e să dăm crezare celor mai recente sondaje PMI. Între timp, prețul gazelor a scăzut cu 60% de la începutul lunii decembrie, reducând puternic șocul negativ care apasă asupra zonei euro”, a declarat Ray Attrill, șeful departamentului de strategie FX de la NAB.

Attrill vede acum euro ajungând la 1,1000 de dolari până în martie și la 1,1700 de dolari până la sfârșitul anului.

Cum va evolua dolarul în raport cu lira sterlină

Un punct de vedere similar prezintă și pentru evoluția lirei sterline în fața dolarului american. Piețele estimează că Banca Angliei va majora cu jumătate de punct, până la 4,0%, în cadrul ședinței de politică monetară de săptămâna viitoare.

Lira sterlină a crescut la 1,2420 dolari și se află la mică distanță de maximul de săptămâna trecută de 1,2435 dolari.

Dolarul a reușit să se stabilizeze în fața yenului după ce Banca Japoniei (BOJ) a sfidat presiunile pieței pentru a inversa politica sa de control al obligațiunilor ultra-ușoare.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: