Germania şi Spania au ajuns în ultimul act al Campionatului European. Dacă pentru iberici drumul spre Viena a fost un marş triumfal (aceştia au ieşit victorioşi din toate cele cinci confruntă ri de până acum), nemţii au fost mai pragmatici, câştigând numai atunci când au avut cuţitul la os.
 
Indiferent de rezultatul meciului din această seară, echipa naţională a Germaniei va fi întâmpinată, mâine după-amiază, de fanii din Berlin, la Poarta Brandenburg. Autorităţile din capitala Germaniei le-au solicitat unităţilor de învăţământ să acorde o zi liberă elevilor, pentru ca aceştia să poată asista la eveniment. Poarta Brandenburg a fost locul cel mai fierbinte din Germania pe durata Campionatului European. Aproximativ 500.000 de oamenii au urmărit aici semifinala disputată împotriva Turciei.
 
În Spania, pregătirile pentru fiesta de duminică seară se desfăşoară sub un motto lansat de mijlocaşul Cesc Fabregas: „Mergem să câştigă m!“. Singurele oraşe fără ecranegigant în pieţele publice sunt Barcelona (din Catalunia) şi Bilbao (din Ţara Bascilor), care ţin să-şi demonstreze încă o dată diferenţele identitare.

Experienţă vs inovaţie

Luis Aragones, selecţionerul Spaniei, ar putea deveni în această seară cel mai în vârstă antrenor care conduce o echipă pe cea mai înaltă treaptă a fotbalului european. Acesta are 69 de ani şi 338 de zile. Finala dintre Germania şi Spania este şi una a generaţiilor. Omologul lui Aragones din tabăra germanilor, Joachim Löw, este – la cei 48 de ani ai săi – unul dintre cei mai tineri tehnicieni de la acest turenu final, după Slaven Bilici, Marco van Basten şi Roberto Donadoni.

Meciul autorităţilor

Tribuna oficială a stadionului „Ernst Happel“, din Viena, va fi ticsită în această seară de personalităţ i politice din cele două ţări care îşi dispută titlul european.

Delegaţia nemţilor va fi formată din Horst Köhler, preşedintele republicii, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi miniştrii pe probleme de sport şi afaceri externe. Ibericii vor fi încurajaţi de regele Juan Carlos şi de José Luis Rodriguez Zapatero, şeful guvernului.

Austria, ţara organizatoare a finalei Euro 2008, va fi reprezentată de preşedintele Heinz Fischer şi de cancelarul Alfred Gusenbauer.

Atacantul spaniol Daniel Güiza a anunţat ieri că o victorie în finala contra Germaniei i-ar putea schimba starea civilă. „Dacă luăm titlul european, mă căsătoresc“, a spus jucătorul echipei Mallorca. Güiza (27 de ani) are o relaţie de lungă durată cu fostul top-model spaniol Nuria Bermudez, actualmente agent de jucători, cu care are deja un copil. El ar avea suficiente fonduri pentru organizarea nunţii.

În cazul unui succes contra Germaniei, fotbaliştii iberici vor primi din partea federaţiei câte 214.000 de euro de fiecare.

Nemţii au prime şi mai mari pentru câştigarea Campionatului European: 250.000 de euro. Nici sumele de consolare nu sunt de neglijat: spaniolii şi-au asigurat deja prin calificarea în finală câte 120.000 de euro, în vreme ce nemţii au deja în cont câte 150.000 de euro.

Citiţi şi:

Neînfricatul „Schweini“, faţă-n faţă cu „El Nino“

„Panzerele“, cu şansa a doua

ADI DOBRE: „Grupa morţilor“