Întrebat dacă la alegerile locale de anul viitor fostul preşedinte Traian Băsescu ar putea fi candidatul PMP pentru Primăria Capitalei, Eugen Tomac a răspuns că nu crede că Traian Băsescu va candida, în contextul în care a fost şi primar al Capitalei, cât şi preşedinte al României. 
 
"Noi suntem într-un parteneriat cu preşedintele Traian Băsescu. După ce a câştigat de două ori Primăria generală a municipiului Bucureşti, după ce a câştigat bătălii extrem de grele pentru funcţia de preşedinte al României, (…) pentru noi este foarte important acest parteneriat pentru că domnia sa ne susţine în mod deschis în acest proces de consolidare a partidului. Nu vrea să fie membru al partidului, tocmai pentru că vrea ca acest partid să fie un partid nou, cu oameni care cred în mod onest în linia politică pe care a promovat-o şi pe care a consacrat-o timp de 10 ani. (…) Nu cred că va candida şi ceea ce cred în mod sigur este că va susţine în mod deschis candidatul PMP pentru Primăria generală a Capitalei", a declarat Tomac, citat de Agerpres. 
 
Tomac a criticat sistemul de vot pentru alegerea primarilor dintr-un singur de scrutin, arătând că vor fi favorizate partidele mari, vor fi descurajaţi să se prezinte la urne alegătorii care susţin candidaţi ai unor partide mai mici, va fi încurajat absenteismul şi bipartitismul, polarizarea scenei politice în jurul a două mari partide. 
 
"Ceea ce ni se pare nouă foarte grav este blatul acesta între PSD şi PNL privind alegerea dintr-un singur tur a primarilor. Cred că acest sistem, inspirat din sistemul anglo-saxon care încurajează bipartitismul, cred că este un sistem extrem de brutal pentru sistemul electoral românesc, pentru că pe de o parte încurajează doar votul util, pentru că te duci la vot şi votezi pe acela care crezi tu că are cele mai multe şanse, iar cei care nu cred în candidatul cu cele mai multe şanse de cele mai multe ori abandonează ideea de a merge la vot, deci încurajează absenteismul. Cred că pentru democraţia românească alegerea primarului din două tururi ar fi fost mult mai corectă", a comentat Eugen Tomac. 
 
El a mai afirmat că PMP este în proces de consolidare şi va deveni o forţă politică din ce în ce mai vizibilă şi mai credibilă, care îşi asumă statutul de partid de opoziţie.