Acum, când executivul condus de Viorica Dăncilă vrea să introducă noi taxe pentru băuturile răcoritoare pe bază de zahăr, dar și majorarea accizelor la țigări, jurnalistul economic Moise Guran l-a criticat dur pe ministrul de finanțe.

Invitat la emisiunea ,,Legile Puterii” de la Realitatea TV, Guran a afirmat că această măsură va duce la contaminarea pieței cu falsuri: ,,Discuția despre accize poate fi purtată foarte teoretic. Lucrurile sunt mult mai complicate.

Dacă piața nu e pregătită de scumpire, se produc imediat creșterea evaziunii fiscale și creșterea falsurilor, mai mult la băuturi. Am pierdut nu știu câte sute de kilograme de heroină, vorbim despre Poliția de Frontieră.

Fenomenul intrării țigărilor fără taxe va crește pentru că așa este atunci când este cerere. În același timp, statul român mizează în acest an pe bugetul absolut fantezist pe care l-am criticat.

Oi fi și eu unul dintre habarniștii despre care zice domnul ministru, dar domnul ministru Teodorovici este un Garcea al finanțelor. Ei au mizat pe creșterea combaterii evaziunii fiscale. Este o chestiune de abecedar, când crești taxele, nu poți să faci combaterea evaziunii fiscale.

Când vrei să faci scăderea evaziunii fiscale, ori menții taxele, dar cel mai des le scazi, și, în același timp, mărești presiunea printr-o creștere a pedepselor pentru evaziunea fiscală sau printr-un push cu controale, cum a fost pe vremea lui Ponta. Așa aduci la buget 7 miliarde și jumatate sau cât vor ei, din scaderea evaziunii fiscale”, a susținut Moise Guran.