Eugen Durbacă a refuzat un control ministerial

Eugen Durbacă a refuzat un control ministerial

O echipă de control a ministrului muncii, Paul Păcuraru, venită să verifice condiţiile în care a trăit un sinucigaş de la un centru de plasament din Galaţi a fost trimisă la plimbare de preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Durbacă (PC).

Membrii comisiei delegate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, aveau drept scop declarat inspectarea condiţiilor asigurate tinerilor din Centrul de Plasament nr. 9, în care recent a fost găsit mort un tânăr de 22 de ani.

„Este un control politic care este menit să o schimbe pe directoarea de la Protecţia Copilului din Galaţi (n.r. - Marilena Dobrea, membră PC). Am refuzat controlul pentru că era prost motivat. Tânărul s-a sinucis şi a lăsat un bilet în acest sens. Oricum, nu cei de la Ministerul Muncii cercetează astfel de cazuri, ci poliţia şi procuratura“, ne-a explicat raţiunea deciziei sale Eugen Durbacă.

Cu privire la acest incident, ministrul muncii, Paul Păcuraru, s-a mărginit să susţină că este un caz de abuz de putere şi că şeful PC nu poate să motiveze legal refuzul. Îl provoacă pe ministrul muncii Preşedintele CJ Galaţi a recunoscut că nu are la mână nicio lege care să-i permită să refuze un control ministerial, dar a precizat că nici ministrul de resort nu are vreun act legislativ prin care poate să-i impună o echipă de control.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aşa sunt legile administraţiei publice locale. Eu nu am lege pe baza căreia să-mi motivez refuzul, dar nici Ministerul Muncii nu are lege pe baza căreia să-mi dicteze ceva“, ne-a precizat Eugen Durbacă. Paul Păcuraru a refuzat să mai comenteze acest aspect, declarându-ne că se află în audienţe.

Colegii tânărului sinucigaş spun că băiatul se chinuia de multă vreme să se mute, însă nu a fost ajutat, motiv pentru care a devenit depresiv. Victor locuia în centrul de plasament de la vârsta de şase ani şi muncea la un supermarket din Galaţi, însă nu avea bani suficienţi pentru a-şi permite să locuiască în afara centrului de plasament.

Lipsa posibilităţilor materiale pentru închirierea unei locuinţe este şi motivul actului de suicid. Din primele cercetări ale poliţiştilor se pare că tânărul s-a urcat în pod folosind scara exterioară a clădirii şi apoi s-a spânzurat într-un loc izolat.