Estimări pesimiste pentru economie

Estimări pesimiste pentru economie

Activitatea din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii va scădea în perioada martie-mai, în raport cu ultimele trei luni, estimează managerii intervievaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în ceea ce priveşte industria prelucrătoare, 30% dintre manageri preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei, cu 19%.

Prognoza se bazează, în principal, pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă.

Tot un trend descendent se estimează de către manageri şi pentru numărul de salariaţi, cu o scădere de: •30% pe total industrie prelucrătoare •42% la întreprinderile foarte mari •71% în metalurgia •50% în prelucrarea lemnului şi produselor din lemn •48% în industria de maşini, utilaje şi echipamente

În ceea ce priveşte preţurile produselor industriale, se prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni, conform a 67% din opiniile exprimate.

Construcţii

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, conform estimărilor, odată cu ieşirea din sezonul rece, se va înregistra o tendinţă de relativă stabilitate a volumului producţiei, şi o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi , cu 12%.

Referitor la numărul de salariaţi, managerii intervievaţi de INS, consideră că pentru aceeaşi perioadă, numărul salariaţilor va scădea cu 14%.

Totodată, aceiaşi manageri estimează o creştere cu 12% a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni.

Comerţul cu amănuntul

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o tendinţă de scădere a activităţii economice în următoarele trei luni, dar de intensitate mai mică faţă de perioada anterioară.

Situaţia economică, pe total activitate, va scădea cu 16%  în martie, faţă de o scădere de 35%, înregistrată în februarie 2009.

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea pentru perioada următoare o evoluţie de relativă stabilitate, cu o scădere de 1%.

Această revenire se datorează factorului sezonier, specific perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector, cu o scădere de 2%.

Pe de altă parte, managerii întreprinderilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte, cu peste 40%.

Servicii Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a scăzut cu peste 20%, dar cererea de servicii va cunoaşte o relativă stabilitate.

Managerii estimează că, în următoarele luni, numărul de salariaţi va scădea cu 16%, în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o uşoară creştere în următoarele trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News