Evenimentul Zilei > Actualitate > Este medicamentul momentului în România. Te scapă repede de COVID-19
Este medicamentul momentului în România. Te scapă repede de COVID-19

Este medicamentul momentului în România. Te scapă repede de COVID-19

Regeneron, un cocktail cu anticorpi, care a contribuit la vindecarea preşedintelui american -Donald Trump - este folosit cu succes şi în România, la Institutul „Matei Balș”.

Mai multe zeci de pacienți români, bolnavi de COVID-19, au participat la un studiu clinic și au primit tratament experimental cu acest medicament, iar starea lor medicală s-a îmbunătăţit semnificativ. Studiul a fost realizat la Institutul „Matei Balș”, în luna octombrie a acestui an.

„Eu cred că este medicamentul momentului. E un medicament ţintit şi, atenţie, este pentru prima dată când vorbim de un medicament nou. Celelalte variante de terapie antivirală, cum bine ştim, nu erau variante noi. Au fost folosite şi în alte infecţii virale”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balş din Capitală, conform observator.ro

Tratamentul cu Regeneron constă în administrarea de doi anticorpi sintetici, o copie a celor produşi în mod natural de organism care contribuie la lupta organismului cu infecțiile.

„Este extrem de eficient. De ce? Pentru că împiedică intrarea virusului în celulă. Cu condiţia să nu apuce să intre, că dacă a apucat, modificările sunt în desfăşurare, eficienţa este minima”, a mai explicat Adrian Marinescu.

Potrivit spuselor sale, cocktailul trebuie administrat în prima săptămână de la apariţia simptomelor și nu poate fi folosit în cazul pacienților care au nevoie de oxigen ori a celor aflați la terapie intensivă. Medicamentul poate fi utilzat cu success pentru tratarea formelor ușoare și moderate a bolii. Studiile clinice arată că tratamentul reduce încărcătura virală şi protejează pacienții care-l primesc, să dezvolte forme grave ale bolii.

Primul pacient tratat cu Regeneron

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost primul care a lăudat în mod public tratamentul, în perioada în care era infectat cu Sars-CoV-2.

„Mi-au dat Regeneron. Şi a fost incredibil. M-am simțit bine imediat. Pentru mine, nu a fost un medicament terapeutic. Pur și simplu, m-a vindecat. Eu numesc asta un leac”, spunea Donald Trump.

Americanii au autorizat utilizarea de urgență a terapiei cu Regeneron, însă nu se ştie când folosirea tratamentului va fi aprobată şi în Europa.