Eşecul aderării aduce anticipate

Eşecul aderării aduce anticipate

Macedonia se pregăteşte pentru alegeri anticipate. Deputaţii macedoneni au votat, sâmbătă, pentru dizolvarea parlamentului, după luni de stagnare politică, deschizând astfel calea anticipatelor care vor fi organizate la 1 iunie, relevă BBC.

Coaliţia multietnică aflată la putere se află în criză de câteva luni din cauza disputelor politice pe marginea reformelor necesare şi a drepturilor pentru minoritatea albaneză, care reprezintă 25% din populaţia ţării. Lovitura de graţie a venit însă la începutul acestei luni, când Grecia a blocat invitaţia de aderare a Macedoniei la NATO din cauza vechii dispute privitoare la numele ţării. Autorităţile de la Atena susţin că numele „Macedonia“ ţine strict de patrimoniul istoric al Greciei.

Premierul Nikola Gruevski, care acuză opoziţia că a blocat reformele, speră ca partidul său, VMRO-DPMNE (conservator), să obţină un nou mandat, mai solid, mai ales că sentimentele antielene au atins cote foarte mari. Există însă observatori care avertizează că acest conflict cu Grecia, precum şi problemele economice ar putea declanşa nelinişti în rândul minorităţii albaneze.

Ne puteți urmări și pe Google News