Erste vede preturi imobiliare mai mici

Erste vede preturi imobiliare mai mici

Preturile din sectorul imobiliar vor cunoaste in urmatorii doi-trei ani o reducere semnificativa, odata cu extinderea ofertei si dezvoltarea domeniului, dupa modelul celorlalte tari din regiune, a declarat ieri Henning Esskuchen, seful departamen-tului de cercetare piete de capital al Erste Bank, citat de Mediafax.

Conducerea Erste a anuntat deja ca sectorul imobiliar va fi unul strategic, dupa preluarea BCR. Reprezentantul bancii austriece a dat exemplul Poloniei, unde in urma cu cativa ani se platea o chirie pe un spatiu vechi de birouri mult mai mare decat se plateste in prezent in imobile de o calitate superioara.

Potrivit lui Esskuchen, oferta se va diversifica in continuare, iar dezvoltatorii straini vor intra in numar mare pe piata de profil din Romania, ceea ce va pune o presiune puternica asupra preturilor.

Locuintele tin de pret O serie de specialisti romani, printre care economistul sef al BNR, Valentin Lazea,  estimau anul trecut ca aderarea va aduce scaderi cu pana la 10a, mai ales in sectorul rezidential, datorita concurentei tot mai puternice dintre dezvoltatori, dar si pentru ca majorarile din ultimii ani au fost speculative.

Pentru altii, asa cum este presedintele companiei imobiliare Regatta, Mircea Uzunov, Romania este o piata atipica - cu un numar redus de dezvoltatori si infrastructura slab dezvoltata. Aceasta inseamna ca reducerile de preturi aplicate in celelalte tari din regiune nu vor exista si in Romania. Iar brokerul companiei imobiliare Eurisko, Ciprian Hrisca, considera ca existenta imobilelor vechi ar mai putea trage in jos preturile locuintelor, insa cu cel mult 5-10%.

Chiriile la birouri dau semne de scadere Stocul de 180.000 de metri patrati de spatii de birouri livrate in 2006 va determina o usoara scadere a preturilor, potrivit estimarilor companiei imobiliare CB Richard Ellis.

In prima parte a anului trecut, chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti se situau in jurul valorii de 18,5 euro pe metrul patrat, mai putin fata de nivelul inregistrat in Budapesta, de 20 de euro pe metrul patrat, insa peste chiriile practicate in Sofia, cea mai ieftina capitala europeana raportat la costurile de ocupare a spatiilor de birouri de calitate.

Daca pana in 2003, piata imobiliara din Romania a avut o crestere relativ lenta, de aproximativ 5% pe an, din 2004 lipsa de spatiu locativ si aparitia creditelor ipotecare si imobiliare au dus la explozia  preturilor, care au cunoscut cresteri de pana la 50% anual, atat pe segmentul imobiliar sau de birouri, cat si pe cel comercial.

Ne puteți urmări și pe Google News