Evenimentul Zilei > International > Erdogan îl atacă pe „evreul maghiar Soros”, avertizând în același timp Europa cu privire la „sprijinirea terorismului”
Erdogan îl atacă pe „evreul maghiar Soros”, avertizând în același timp Europa cu privire la „sprijinirea terorismului”

Erdogan îl atacă pe „evreul maghiar Soros”, avertizând în același timp Europa cu privire la „sprijinirea terorismului”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat Europa de sprijinirea terorismului, în timpul unui discurs ținut pe 22 noiembrie contra "evreului maghiar George Soros", potrivit cotidianului turc Hurryet.

"Ieri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului s-a pronunțat împotriva țării noastre. Potrivit acesteia, Turcia ar fi încălcat drepturile de siguranță și de a fi ales ale unui fost lider de partid căruia i s-a intentat un proces și care se află în legătură cu organizația teroristă PKK. Ați văzut cumva vreun demers din partea organelor Uniunii Europene, în care să declare că aceeași persoană și-a pătat mâinile cu sângele celor 50 de persoane ucise în evenimentele din 6-8 octombrie 2014?", a declarat Erdoğan, referindu-se la hotărârea CEDO din 20 noiembrie cu privire la Selahattin Demirtaș, cetățean turc  de origine kurdă și fost co-lider al Partidului Democrat al Poporului (HDP).
Erdoğan a acuzat HDP, al treilea cel mai mare partid din parlamentul turc, de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) organizație declarată ilegală și considerată teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană. HDP neagă orice legătură directă cu această organizație.
 "Urmăriți și acest aspect, CEDO? Ați emis vreo hotărâre cu privire la această situație? Nicio țară care îi găzduiește și respectă pe membrii FETÖ, care au încercat să dea o lovitură de stat în Turcia, nu are dreptul să vorbească despre democrație."
"Îi avertizez pe prietenii noștri europeni: acei teroriști pe care îi țineți în palme cu atât de multă dragoste își vor întoarce armele împotriva voastră în momentul în care interesele lor o vor cere", a adăugat președintele turc.
Erdoğan a atacat, de asemenea, recentele remarci ale liderului Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, care a criticat săptămâna trecută detenția activiștilor pentru drepturile omului, în legătură cu protestele de la Parcul Gezi, în anul 2013.
"Persoana care a finanțat teroriștii în timpul incidentelor de la Gezi se află la închisoare, în prezent (Osman Kavala). Dar cine se află în spatele lui?" Celebrul evreu maghiar George Soros. Acest om a primit sarcina să dezbine popoarele și să le zdrobească. Atât de mulți bani are și îi cheltuiește pentru aceste scopuri," a adăugat președintele turc.