Englezii şi americanii intervin în măcelul din India| VIDEO
- Adam Popescu
- 27 noiembrie 2008, 18:02
Mumbai, unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii şi capitala economică a Indiei, se află, de aseară, în stare de asediu. Un grup de mujahedini a luat cu asalt două dintre cele mai mari hoteluri din ţară, Taj Palace şi Obreroi, de unde au luat mai mulţi ostateci, printre care şi un rabin.
Potrivit informaţiilor de ultimă oră, hotelul Taj Palace a fost eliberat de sub asediul atacatorilor, iar 10 ostateci au fost eliberaţi. În hotelul Oberoi, unde a izbucnit un incendiu de proporţii, sunt captive aproximativ 200 de persoane. Unul dintre atacatori cere demararea procedurilor de negociere a ostatecilor. Londra a anunţat că trimite la Mumbai o echipă SAS, considerată elita trupelor anti-tero britanice.
Şi preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, a asigurat guvernul indian de tot sprijinul din partea ţării sale şi a transmis condoleanţe familiilor îndoliate. Atacurile sunt încă în plină desfăşurare, însă autorităţile indiene au început să identifice victimele. Printre morţi se numără şi doi străini, un japonez şi un australian.
Forţele antitero au luat cu asalt hotelul Taj Mahal de unde au scos zeci de ostatici, majoritatea occidentali. Clădirea a luat foc şi arde şi acum. Trupele de commando au pornit atacul şi asupra hotelului Trident, ca să-i elibereze pe ostatici. Printre victime se află şi un maghiar, a anunţat Ministerul de Externe de la Budapesta.
Ministerul israelian de Externe înceracă să găsească 20 de evrei, care au dispărut la Mumbai. 4 terorişti au ocupat mai devreme un bloc locuit de israelieni şi au ucis cel puţin doi evrei. Teroriştii au comis cel puţin 10 atacuri simultane cu arme de foc şi grenade, în locuri unde se află de obicei mulţi turişti şi oameni de afaceri occidentali.
Atacurile au avut loc într-o gară, un restaurant şi în câteva hoteluri de lux. Forţele de securitate au ucis 9 atacatori, au arestat alţi 9 şi au reţinut 3 suspecţi pentru interogatorii.
Atacurile, condamnate de comunitatea internaţională
Unul dintre teroriştii aflaţi în hotelul Trident a declarat că militanţii vor eliberarea tuturor mujahedinilor reţinuţi în India.
Atacurile au fost condamnate de comunitatea internaţională, iar Casa Albă s-a oferit să ajute India cu expertiză în antiterorism.
Cotidianul britanic Times, care citează surse ale serviciilor occidentale de informaţii, scrie că aceste atacuri poartă amprenta reţelei teroriste Al-Qaida.
Serviciile de informaţii occidentale au avertizat în ultima perioadă asupra riscurilor de producere a unui atac terorist de amploare al reţelei Al-Qaida, în perioada de tranziţie către următoarea administraţie americană. Comunicaţiile interceptate indicau faptul că reţeaua ar putea pregăti un atentat în această perioadă.
Cel puţin 101 oameni au murit şi alţi 287 au fost răniţi, după ce mai multe echipe de terorişti înarmaţi au luat cu asalt două hoteluri, o locaţie turistică şi o gară feroviară din capitala financiară a Indiei, Mumbai, au anunţat autorităţile locale.
Atacurile au vizat turiştii străini
Potrivit PTI, poliţia a declarat că zece persoane au fost ucise şi alte 30 rănite într-un schimb de focuri care a avut loc la principala gară feroviară din Mumbai, Chatrapati Shivaji. Trei membri ai personalului hotelului de lux Taj Mahal, în cartierul Colaba, situat în apropiere de gara centrală, au fost împuşcaţi şi alte trei persoane au căzut victime unei "explozii a unei bombe" într-un taxi, în sud-estul oraşului.
Teroriştii au atacat şi sediul poliţiei din sudul oraşului, zona în care au avut loc majoritatea atacurilor, începute în seara zilei de miercuri şi care continuă şi la această oră. Peste şase unităţi de soldaţi indieni au fost detaşate în sudul oraşului Mumbai.
Printre victime se numără 12 poliţişti, precum şi un cetăţean maghiar, potrivit Ministerului de Externe de la Budapesta. Forţele de securitate au ucis nouă atacatori şi au arestat alţi nouă. Unul dintre ei a spus că militanţii vor eliberarea tuturor mujahedinilor reţinuţi în India. Deocamdată nu se ştie dacă se află şi români printre victimele atacurilor.
Motivul atacurilor nu este clar, însă Mumbai a mai fost ţinta atacurilor teroriste în trecut, atribuite militanţilor musulmani, printre care mai multe explozii în luna iulie a anului 2007, când 187 de persoane şi-au pierdut viaţa. Peste 250 de oameni au murit în 1993, când o grupare musulmană a oragnizat atacuri teroriste cu bombă la bursa din Mumbai, în trenuri, hoteluri şi benzinării.
Mai multe imagini in galeria foto
Ştire actualizată la ora 16:00