Evenimentul Zilei > International > Emmanuel Macron încearcă să liniștească tensiunile diplomatice cu Algeria
Emmanuel Macron încearcă să liniștească tensiunile diplomatice cu Algeria

Emmanuel Macron încearcă să liniștească tensiunile diplomatice cu Algeria

Într-un interviu difuzat marți, președintele francez și-a exprimat voința de a liniști tensiunile care subminează relațiile dintre Paris și Alger, în vreme ce Algeria și-a închis marți spațiul aerian pentru avioanele militare franceze și și-a rechemat ambasadorul în urma anunțului privind reducerea vizelor franceze pentru Maghreb.

FRANCE 24: Sfârșitul tensiunilor între Paris și Alger? Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut, într-un interviu difuzat marți, 5 octombrie, o liniștire în relațiile dintre Paris și Alger, în vreme ce ultimele zile au fost marcate de un reviriment al tensiunilor diplomatice tot mai mari dintre Franța și Algeria.

„Dorința mea este să existe o liniștire, deoarece cred că este mai bine să stai de vorbă, să avansezi. Există, fără îndoială, dezacorduri, dar viața e făcută pentru a vorbi despre dezacorduri și a le împărtăși”, a declarat șeful statului într-un interviu acordat luni France Inter și difuzat marți dimineața.

„Vor exista inevitabil alte tensiuni, dar cred că datoria mea este de a încerca să fac să avanseze această muncă” de memorie, a adăugat el.

Algeria și-a închis marți spațiul aerian pentru avioanele franceze, cea mai recentă etapă dintr-o serie de tensiuni tot mai mari în ultimele zile.

Rechemarea ambasadorului

Președinția algeriană a anunțat sâmbătă rechemarea ambasadorului său din Franța, după difuzarea de către „Le Monde” a afirmațiilor atribuite lui Emmanuel Macron, care ar fi estimat că Algeria s-a construit de la independența sa pe „o rentă memorială” întreținută de „sistemul politico-militar” la putere la Alger.

Cu câteva zile mai devreme, ministerul algerian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Franței la Alger după decizia Parisului de a reduce la jumătate numărul de vize acordate cetățenilor algerieni.

Franța a justificat această scădere a acordării vizelor, care se referă și la Maroc și Tunisia, prin faptul că cele trei țări din Maghreb ezită să elibereze permisele consulare necesare pentru expulzarea imigranților clandestini.

Traducere: RADOR