"Mergem mai departe cu asumarea pe legea educaţiei", susţine premierul. "Continuăm dezbaterile la Senat. Premierul să-şi retragă asumarea", parează şeful Senatului.
Cu o decizie de neconstituţionalitate pe asumarea răspunderii pe legea educaţiei, dar cu o portiţă lăsată pentru continuarea procedurii, puterea şi opoziţia o ţin fiecare pe a ei.
Premierul Emil Boc susţine că angajarea merge mai departe, iar dacă moţiunea de cenzură nu este discutată, legea educaţiei e aprobată. Mircea Geoană, care l-a reclamat la Curtea Constituţională pe şeful guvernului, ia de bun doar actul normativ din Senat şi-i cere lui Boc să-şi retragă asumarea.
Boc: dacă nu se discută moţiunea, legea se consideră aprobată
"Din punctul nostru de vedere rezultă că procedura merge mai departe. Ori se discută moţiunea şi, în funcţie de rezultatul acesteia, legea merge mai departe sau se opreşte, ori dacă nu se discută moţiunea legea se consideră aprobată şi merge spre Monitorul Oficial", a interpretat Boc declinarea competenţei Curţii de a opri procedura de asumare, deşi a declarat-o neconstituţională.
De cealaltă parte, şeful Senatului, Mircea Geoană, i-a cerut premierului să-şi retragă asumarea şi să-i lase pe senatori să termine legea.
"E limpede că această procedură nu are cum să continue, iar premierul, ca profesor de drept constituţional, ar trebui să fie primul care realizează asta. Vom continua dezbaterile în Senat şi sperăm să avem înaintea dezbaterii bugetului o lege adoptată", i-a răspuns Geoană lui Boc, susţinând chiar că Birourile Permanente pot lua decizia anulării asumării.
Procedural însă, acest lucru este imposibil, iar dacă moţiunea de cenzură rămâne în aer, legea educaţiei în forma guvernului se consideră adoptată şi mai poate fi întoarsă doar de Curtea Constituţională.