Cea mai mare investiţie din judeţul Cluj a fost inaugurată, ieri, în prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Michael Taubman. Compania americană Emerson a inaugurat un centru de cercetare în inginerie mecanică, o hală de producţie de regulatoare de gaz şi una de generatoare electrice.

Investiţia americanilor de la Emerson este, potrivit contractului de asociere, în valoare de 75 de milioane de euro. Oficiali din cadrul companiei susţin că aceasta va ajunge la 120 de milioane de euro în următorii ani.

Nivelul investiţiei Emerson este dublu faţă de cel al companiei producătoare de telefoane mobile Nokia, care a investit doar 60 de milioane de euro. În prezent, la Emerson Cluj lucrează în jur de 200 de angajaţi, dintre care 90 de ingineri. În urmă torii doi ani, numărul persoanelor angajate va fi de 2.500. Directorul general al Emerson România, Călin Banciu, a precizat că în următoarea perioadă compania intenţionează să se dezvolte.

„În maximum cinci ani, în funcţie de viteza cu care diviziile Emerson ne vor urma, vom mai construi cinci hale de producţie. Deocamdată, am inaugurat clădirea unde se face cercetare şi unde 90 de ingineri români lucrează la proiecte deosebit de importante şi o hală de 6.000 de metri pătraţi“, a spus Banciu.

Lucrează şi pentru Nokia

Emerson Cluj a fost construit în Parcul industrial Tetarom 2. Terenul de 120.000 de metri pătrăţi a fost pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Cluj. În 2005, compania americană a cumpărat 105.000 metri pătraţi contra sumei de aproximativ 200.000 de euro. În cursul anului trecut a fost finalizată prima hală unde se vor produce regulatoare de gaz pentru aplicaţii industriale şi casnice şi aparataj electric pentru medii explozive.

Emerson Cluj va produce şi generatoare electrice de mare putere. Călin Banciu a mai spus că, pe lângă toată investiţia, în campusul Emerson se va construi un centru de proiecte de inginerie şi de dezvoltare care va colabora cu diversele catedre de la Universitatea Tehnică.

În prezent, una dintre diviziile Emerson lucrează şi pentru Nokia. „Din câte ştiu eu, Emerson lucrează pentru Nokia pe partea de alimentare a telefoanelor mobile. Deocamdată, această divizie a Emerson nu a venit la Cluj, dar asta nu înseamnă că nu va veni în viitorul apropiat“, a mai spus Călin Banciu.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, a declarat că Emerson este o companie recunoscută la nivel mondial ca fiind un furnizor de echipamente casnice şi industriale. Diplomatul american este de părere că firma americană a ales ca loc de investiţie Clujul deoarece aici există forţă de muncă specializată, furnizată de universităţile din oraş, un mediu local sănătos, propice afacerilor de anvergură, şi o reţea de drumuri care permite accesul rapid pentru desfacerea produselor pe pieţele lumii. „La Cluj, sunteţi un exemplu pentru restul ţării“, a spus la rândul lui ambasadorul Taubman.

PERSONAL

120.000 de angajaţi

Emerson este unul dintre cele mai mari grupuri de firme producătoare din domeniul industriei construcţiilor, electronicelor, automatizărilor industriale, telecomunicaţiilor şi aparatelor de măsură. La nivel mondial, compania americană are 120.000 de angajaţi, dintre care 23.000 lucrează doar în Europa.

În prezent, firma are 60 de divizii care operează în 245 de locuri din lume. Oficialii companiei au precizat că, în anul 2007, vânzările companiei care includ şi exporturile din SUA au fost de 11,6 miliarde de dolari SUA. Cifra de afaceri realizată în anul 2007, de către Emerson, este de 22,6 miliarde de dolari.