Emeric Ienei: "Vom avea un campionat mai slab decât ultimele"

Emeric Ienei: "Vom avea un campionat mai slab decât ultimele"

Emeric Ienei ne-a avertizat iarăşi să "nu ne facem iluzii, ca să n-avem deziluzii" în privinţa noului sezon. "Nea Imi" nu este mulţumit nici de transferuri, nici de evoluţiile granzilor din amicale.

A 94-a ediţie a campionatului intern de fotbal, care va începe la sfârşitul săptămânii viitoare, nu se anunţă cu nimic mai spectaculoasă decât precedenta.

Există, cel puţin la nivel declarativ, opt echipe cu pretenţii la titlu sau la un loc în cupele europene: "granzii" din Bucureşti (Steaua, Dinamo şi Rapid), campioana en-titre Oţelul Galaţi, plus CFR Cluj şi FC Vaslui, echipe care au avut acelaşi obiectiv în ultimii ani. În calcule intră, cel puţin teoretic, şi "U" Cluj şi Astra Ploieşti, formaţiile cu cea mai mare stabilitate financiară şi care speră, conform tradiţiei din ultimii ani, să dea peste cap toate calculele şi să intre în rândul "granzilor".

"Dinamo n-are veleităţi de campioană"

Ne puteți urmări și pe Google News

Emeric Ienei, unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului autohton, nu vede cu ochi buni această bătălie din gură pentru titlu.

"În toate campionatele puternice există maximum trei -patru echipe care se luptă la titlu. La noi sunt mai multe, dar asta nu e o garanţie că vom avea un campionat foarte bun. Nu pot să pun verdictul că va fi o stagiune nespectaculoasă, dar din ceea ce am văzut în amicale şi după transferurile care s-au făcut, cred că va fi un sezon mai slab decât ultimele ediţii. Nicio echipă nu m-a impresionat cu ceva în amicale şi niciunul dintre jucătorii transferaţi nu mi se pare peste ceea ce aveam deja", ne-a declarat, ieri, Emeric Ienei.

Tehnicianul care a adus Cupa Campionilor Europeni în România crede că dintre grupările care au ca obiectiv titlul, Oţelul şi Dinamo vor avea cele mai mari probleme.

"E greu de spus cine va fi campioană, chiar dacă multe cluburi vor să termine primele. Pentru Oţelul e important că nu a pierdut niciun jucător de bază. Nu ştiu dacă va avea puterea să ia un al doilea titlu consecutiv, dar va fi acolo, la bătaie. Lor le va fi greu, pentru că toată lumea îi vede favoriţi acum şi pentru că meciurile din Liga Campionilor îi vor stoarce. Dinamo n-are veleităţi de campioană. Rapidul a făcut transferuri, s-a mişcat binişor în pregătiri. FC Vaslui şi CFR Cluj sigur se vor lupta pentru titlu. Jorge Costa (n.r. - antrenorul CFR-ului) a venit aici să-şi facă un nume de antrenorat. Sunt curios ce va reuşi, pentru că în amicale a avut numai victorii (n.r. - a marcat 24 de goluri, fără a primi vreunul). În meciurile de pregătire mi-a plăcut şi de "U" Cluj, o echipă incomodă, la fel ca şi Astra. Dacă vor fi surprize, aceste două formaţii le vor oferi", a adăugat venerabilul "nea Imi".

"Costea nu e folosit unde trebuie"

Ienei a fost acid şi cu echipa sa de suflet, acuzându-l pe tehnicianul israelian Ronny Levy că nu-l foloseşte unde trebuie pe Mihai Costea, cel mai scump transfer al verii, cumpărat de la Universitatea Craiova, pentru 1,4 milioane de euro.

"Steaua mi-a plăcut doar în ultimul amical, cel cu Bursaspor. Tatu a jucat bine cu turcii. Nu ştiu de ce nu-l folosesc mai mult pe Costea, mai ales că s-au dat atâţia bani pe el. Nici măcar nu l-au folosit pe postul său, ci undeva, ca mijlocaş stânga. Eu cred că acest Costea poate rezolva problemele echipei în atac".

Glasul roţilor de tren

Campioana perioadei de mercato este Rapid. Fostul selecţioner Răzvan Lucescu şi-a adus în Giuleşti toţi "copiii" pe care în trecut i-a ajutat şi cu câteva convocări la naţională, Ciprian Deac, Cristian Oros, Iulian Apostol şi Dan Alexa.

Cealaltă echipă feroviară, CFR Cluj, a revenit la filiera portugheză care i-a adus succese în trecut, numindu-l antrenor pe "Animalul" Jorge Costa şi achiziţionând mai mulţi jucători din campionatul lusitan.

Steaua a făcut cea mai masivă curăţenie, alungând o echipă întreagă, dar a şi aruncat cu banii mai mult decât toate contracandidatele la un loc. Evoluţiile din pregătiri au fost însă mai degrabă dezamăgitoare.

Dinamo a ajuns, probabil, în cel mai negru moment al existenţei, iar cuvântul "titlu" se pronunţă mai degrabă ca o încurajare. Mai mult, "câinii" au ajuns în situaţia jenantă de a împrumuta fotbalişti de la "U" Cluj, club care altădată îi era "satelit" şi care beneficia de "rebuturile" din "Groapă".

ANALIZĂ

EVZ vă prezintă toate mutările făcute de echipele cu pretenţii la titlu în ediţia care va începe la sfârşitul săptămânii viitoare

OŢELUL

Niciun nume mare

Antrenor: Dorinel Munteanu (şi-a prelungit contractul); VENIRI: S. Frunză (liber, Rapid), D. Chavez (liber, Westerlo), Benga, Z. Ljubinkovici (liberi, ambii de la Petrolul); PLECĂRI: Ochiroşii, C. Borbely, Mişelăricu (contracte reziliate), Petean, Milea, Sipovici (împrumutaţi la Petrolul).

FC VASLUI

Blocaţi de UEFA

Antrenor: Viorel Hizo (confirmat); VENIRI: - echipa are interdicţie la transferuri; Buhăescu, P. Jovanovici, Ştefoi (reveniţi după împrumuturi); PLECĂRI: Genchev (liber de contract), Kuciak (a fugit la Legia Varşovia fără acordul moldovenilor).

RAPID

Primii la transferuri

Antrenor: Răzvan Lucescu (nou); VENIRI: Alexa (liber, FC Timişoara), Deac (împrumut, Schalke 04), I. Apostol (liber, Urziceni), Oros (liber, FC Braşov), Surdu (liber, Steaua), F. Teixeira (liber, FC Braşov), Burcă (liber, FC Timişoara), V. Creţu (Chiajna); PLECĂRI: Spadacio (litigiu), Cesinha, S. Frunză, C. Lazăr, C. Costa, Bornescu, Olberdam, Vidanov (liberi de contract).

STEAUA

Mulţi "retrogradaţi"

Antrenor: Ronny Levy (nou); VENIRI: M. Costea (1.400.000 de euro, Craiova), Tatu (gratis, Beira Mar), Rusescu (200.000 de euro, Urziceni), D. Popa (200.000 de euro, Brăneşti), G. Matei (675.000 de euro, Pandurii), Băjenaru ("U" Cluj); PLECĂRI: N. Dică, Maicon, Emeghara, A. Ionescu, E. Baciu, Szekely, Surdu, Burdujan (liberi), C. Lungu, C. Matei (Astra), Onofraş (Dacia Chişinău), Bilaşco (Tianjin Teda).

DINAMO

Miza pe reveniţi

Antrenor: Liviu Ciobotariu (nou); VENIRI: Tobă (împrumut, "U" Cluj), M. Niculae, Scarlatache, Muşat, Rus, Pulhac, Curcă (toţi reveniţi după împrumuturi); PLECĂRI: Dolha, Bordeanu, V. Munteanu, Rubio, Mehmedovici (liberi de contract), Mărgăritescu (CS Mioveni), Bărboianu, Găman (reveniţi la Craiova).

"U" CLUJ

Puţine mutări

Antrenor: Ionuţ Badea (confirmat); VENIRI: L. Marinescu (Steaua, la schimb cu Băjenaru), Szukala, S. Achim (300.000 de euro, ambii de la Bistriţa), Nicola (Brăneşti); PLECĂRI: Tobă (împrumut, Dinamo), V. Gheorghe, D. Munteanu, Ascoli, Delgado, Buhuş (toţi liberi de contract), Lemnaru (Pandurii).

CFR CLUJ

Revin lusitanii

Antrenor: Jorge Costa (nou); VENIRI: Weldon (Benfica), Sougou (Academica de Coimbra), Camora (Naval), Lionn (Guimaraes), Renan (Guimaraes), Ronny (Guangdong); PLECĂRI: Bud, Stăncioiu, Veloso, E. Dică, Amadio (contracte reziliate), Batin (împrumut, Pandurii).

ASTRA

Ploieşteni chibzuiţi

Antrenor: Tibor Selymes (confirmat); VENIRI: Kubala (liber, Gaz Metan), C. Matei (200.000 de euro, Steaua), C. Lungu (100.000 de euro, Steaua), B. Miguel (Leiria), Fl. Pătraşcu, Vădrariu (reveniţi după împrumuturi); PLECĂRI: M. Croitoru, Paulinho, V. Sandu, B. Miron (liberi de contract), Gussev (Astra II).

DECLARAŢII

"«U» Cluj, CFR, Steaua, Dinamo, Oţelul, Vaslui, Astra şi, mai ales, Rapidul sunt favorite la titlu. Sezonul ăsta o să fie cel mai spectaculos. Televiziunile nu vor regreta că au dat atâţia bani pe meciurile din campionat!" DUMITRU DRAGOMIR, preşedintele LPF

"Şase-şapte echipe se vor bate la titlu. Anul trecut, Oţelul n-a fost băgată în seamă şi a luat titlul. Cu Urziceniul a fost la fel. «U» Cluj poate fi o surpriză. La Dinamo, de mult nam mai avut un lot aşa de echilibrat." CRISTI BORCEA, acţionar la echipa FCDinamo