Elveţia se pregăteşte să deprecieze francul, dacă se adânceşte criza din Grecia
- Departamentul Economic
- 28 mai 2012, 12:20
Elveţia nu prevede o prăbuşire a zonei euro dar cu toate acestea elaborează un plan de acţiune în eventualitatea colapsului, a anunţat preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, într-un interviu acordat publicaţiei "SonntagsZeitung".
Un grup de lucru discută măsurile ce ar trebui adoptate pentru a combate orice apreciere a francului elveţian, a explicat Thomas Jordan, citat de AFP, preluată de Agerpres.
În septembrie 2011, Banca Elveţiei a decis să fixeze o rată de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro şi a indicat că va achiziţiona masiv euro, fără a ţine seama de riscul de a deţine acestă valută.
În ultimele săptămâni moneda Elveţiei s-a apreciat, pe fondul temerilor privind adâncirea crizei datoriilor din zona euro, după creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole şi franceze. Banca Elveţiei, pregătită să intervină în piaţă cu fonduri nelimitate Jordan a dat asigurări că SNB va apăra plafonul de 1,20 franci elveţieni pentru un euro, SNB fiind pregătită să achiziţioneze cantităţi nelimitate de valută dacă va fi necesar. Vineri francul elveţian era cotat la 1,2014 pentru un euro.
Jordan a afirmat că în ultimele săptămâni s-a adâncit criza din zona euro şi ar putea urma o perioadă dificilă. "Grupul de lucru se concentrează în special pe instrumentele de combatere a aprecierii francului elveţian. Trebuie să fim pregătiţi pentru un scenariu ce vizează prăbuşirea zonei euro deşi nu cred că se va ajunge la asta", a explicat oficialul SNB.
Acesta a adăugat: "Printre măsurile la care ne gândim se află controlul fluxurilor de capital în Elveţia, care afectează cursul de schimb".
Jean-Pierre Danthine, membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Naţionale a Elveţiei, a afirmat luna trecută că SNB încă consideră că francul elveţian este "supraevaluat".
Banca Naţională a Elveţiei susţine că supraevaluarea francului elveţian reprezintă o ameninţare acută la adresa economiei elveţiene, care depinde de exporturi şi turism.
Îngrijoraţi de criza datoriilor din zona euro şi SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elveţian, care în acest an a atins o serie de valori record. Însă aprecierea rapidă a francului a provocat dificultăţi pentru companiile şi exportatorii elveţieni, ale căror marje de profit s-au diminuat, obligându-i pe oficiali să reacţioneze.