Elveţia a decis să ofere americanilor mii de date bancare ale clienţilor UBS

Elveţia a decis să ofere americanilor mii de date bancare ale clienţilor UBS

Parlamentul elveţian a aprobat astăzi transferul către Statele Unite ale Americii a datelor bancare aparţinând câtorva mii de clienţi ai băncii UBS care sunt acuzaţi de evaziune fiscală.

Acordul semnat între Berna şi Washington a fost astfel aprobat în urma unui vot de către cele două camere ale Parlamentului, după ce, iniţial, camera inferioară (Consiliul naţional) a impus câteva condiţii.

Cele două camere au acceptat marţi principiul acordului. Însă, Consiliul naţional a propus ca şi condiţie organizarea unui referendum prin intermediul căruia să fie consultată şi populaţia.

Ieri, însă, camera superioară (Consiliul statelor) nu a fost de acord cu această propunere, anunţă AFP. Astfel, Parlamentul elveţian a aprobat astăzi acordul prin care se vor transfera spre SUA mii de date bancare aparţinând celor 4.450 de clienţi americani ai băncii UBS, acuzaţi de evaziune fiscală.

Dosarul a adus o pată de imagine instituţiei bancare din Elveţia. În august 2009, guvernele celor două state, SUA şi Elveţia, au semnat un acord cu privire la acuzaţia Fiscului american, de fraudă fiscală comisă de peste 4.000 de clienţ ai băncii UBS. Americanii i-au acuzat pe cei de la UBS că a participat la această fraudă sprijinind clienţii americani să deschidă conturi off-shore.

Paradisul fiscal din Elveţia, compromis

Agresivitatea fiscului american, a căror solicitare prevedea desecretizarea a mii de conturi, cu o valoare de peste 15 miliarde de dolari, s-a lovit de refuzul autorităţilor elveţiene de a transfera datele bancare confidenţiale.

Acordul semnat între cele două părţi va scăpa banca UBS de un proces intentat de statul american. Zeci de mii de americani şi-au ascuns averile în conturi off-shore pentru a evita taxele şi impozitele cerute de fiscul american. Cele mai multe astfel de conturi se află în Elveţia, însă bănci din alte 70 de state au avut astfel de clienţi. O parte dintre instituţiile bancare au fost de acord cu desecretizarea informaţiilor confidenţiale. Dintre acestea, acum şi UBS.

Pentru a încuraja cetăţenii americani să declare conturile ascunse prin băncile europene, autorităţile au făcut o înţelegere cu aceştia. Astfel, având un termen limită, americanii evazionişti au putut scăpa de dosarele penale, ori de o sentinţă mai dură, dacă recunoşteau conturile şi îşi plăteau taxele. La în numai trei luni de la semnarea acordului între SUA şi banca elveţiană UBS, peste 15.000 de americani şi-au declarat averile ascunse.

Ne puteți urmări și pe Google News