Avertismentul îngrijorător a venit ca răspuns pentru Joe Rogan, care a scris un articol în Daily Express despre asteroidul Apophis, avertizând despre „impactul iminent”. Apophis este un asteroid cu diametrul de 370 metri, reperat pentru prima dată în 2004, care ar putea lovi Pământul în 2029 – dar numai cu o probabilitate mult sub 3% . Este totuși clasificat de NASA drept „asteroid cu potențial periculos”.
NASA a anunţat că Apophis „va veni aproape de Pământ în condiții de siguranță, la aproximativ 31 000 de kilometri de suprafața terestră“. De fapt, va trece atât de aproape încât gravitația sa ar putea afecta Pământul.  „Pot exista tulburări, precum avalanșe, comunicaţiile şi alte fenomene”, a spus Davide Farnocchia, astronom la Centrul JPL ( Jet Propulsion Laboratory, este un centru federal de cercetare și de dezvoltare al NASA situat în zona San Gabriel Valley a comitatului Los Angeles, California, Statele Unite).
Oamenii de știință de la Centrul JPL intenționaseră să trimită o navă mică pentru a întâmpina asteroidul Apophis pe măsură ce se apropie.  „Abordarea apropiată a lui Apophis în 2029 va fi o oportunitate incredibilă pentru știință”, a declarat Marina Brozovi, om de știință la Centul JPL. „Vom observa asteroidul cu telescoape optice și radare”.
Dar asta nu înseamnă că Musk greșește
Comentariile sale sunt justificate şi vin după ce un un val de asteroizi de proporții uriașe au izbucnit luna trecută, fără a fi detectat fenomenul de astronomi. Cu toate acestea, spune Brozovi, “nu suntem chiar aşa de neputincioși cum a sugerat Elon Musk. Una dintre următoarele misiuni ale NASA, de exemplu, intenționează să zdrobească un asteroid  pentru a-l îndepărta de Pământ”. 
Echipa din spatele misiunii „Double Asteroid Redirection Test” – prima misiune desfășurată vreodată de Biroul de Coordonare a Apărării Globale a NASA – a dezvăluit în iulie părți aparţinând noii nave spațiale, o coloană din aluminiu cu structură de fagure care va fi echipată cu panouri solare uriașe. Planul este lansarea navei spațiale la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 – dincolo de poziția lui Elon Musk asupra acestui subiect – de la Baza Forțelor Aeriene Vandenberg din California în 2021.