Evenimentul Zilei > Actualitate > Elevii români: „Fructele şi legumele conţin proteine”
Elevii români: „Fructele şi legumele conţin proteine”

Elevii români: „Fructele şi legumele conţin proteine”

Copiii continuă să se dovedească ignoranţi în privinţa alimentelor pe care ar trebui să le consume zilnic, fac mari confuzii între substanţele nutritive şi sunt din ce în ce mai atraşi de fast-food.

Elevii români nu prea ştiu ce bagă în gură. Mai exact, tinerii ar trebui să cunoască faptul că sursa de proteine de cea mai bună calitate pentru organism este formată din gruparea de alimente carne, lapte şi ouă. Cu toate acestea, aproape 50% dintre elevii cu vârste între 10 şi 18 ani cred că principala sursă de proteine o constituie fructele şi legumele. O arată un studiu realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pe un eşantion reprezentativ la nivelul întregii ţări.

Specialiştii consideră că lipsa de informaţie poate fi, totuşi, reparată în şcoală. "Nu este vina nici a părinţilor, nici a şcolii pentru lipsa de informaţii, dar pur şi simplu la noi nu a existat o cultură alimentară şi nu există o tradiţie prin care să ne întrebăm ce mâncăm de fapt. Nu prea se ştie ce e aia proteină, ce sunt fibrele. Şcoala poate însă să-şi asume acest rol, de a completa cunoştinţele elevilor", este de părere Raluca Teodoru, cea care a coordonat realizarea studiului.

7% copii supraponderali şi obezi, 30% prea slabi

În ceea ce priveşte numărul de copii supraponderali şi obezi, România stă mult mai bine decât celelalte ţări dezvoltate. Un semnal de alarmă trebuie însă tras.

"Doar 7% dintre elevii din clasele a V-a până la a VIII-a au probleme cu greutatea, în timp ce, în ţările mai dezvoltate, precum Marea Britanie, media este de 30%. Aici stăm bine şi datorită stilului tradiţional în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, mâncăm încă mâncare gătită în casă, în timp ce în Vest se simte explozia fast-foodului şi a mâncării semipreparate", a mai explicat Raluca Teodoru.

Mai mult, la noi se observă că aproape 30% dintre elevi sunt de fapt prea slăbuţi, adică subponderali, lucru care ar putea să le afecteze grav sănătatea.

Nu doar faptul că elevii n-au habar despre ce mănâncă îi îngrijorează pe reprezentanţii ministerului, ci şi obiceiurile alimentare nesănătoase, care, dacă nu ar fi corectate urgent, ar putea face ca rata obezităţii să o ajungă pe cea din Marea Britanie şi niciun Jamie Oliver nu ne-ar mai salva. "Dacă nu se intervine la timp, rata obezităţii ar putea creşte. Iar în Marea Britanie aţi văzut cât s-a cheltuit pentru proiectele din şcoli referitoare la alimentaţie ale lui Jamie Oliver. Nu vrem să ajungem acolo", a arătat Teodoru.

Dulciuri zilnic, fructe şi legume mai rar

Copiii au o alimentaţie dată peste cap. 20% dintre ei nu consumă zilnic ouă şi carne, 40% nu mănâncă în fiecare zi fructe şi legume, iar 60% nu sunt fanii lactatelor.

Când vine vorba despre dulciuri, mai mult de jumătate dintre copii îşi iau "doza" zilnic, iar doi din cinci elevi se opresc la fast-food de câteva ori pe lună.

"Doar două treimi dintre copii consumă zilnic fructe şi legume, în timp ce recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este să se consume zilnic cel puţin 400 de grame de fructe şi legume. Tot mai mulţi îşi cumpără fast-food din banii de buzunar şi spun că nu mănâncă aceste produse în familie. Este îngrijorător", a mai specificat specialistul.

Cu cât cresc mai mult în vârstă şi devin mai independenţi, cu atât se împrietenesc mai mult cu hamburgerul. "Fast-foodul intră din ce în ce mai tare pe piaţă. Şi petrecerile copiilor mici se fac la McDonalds, iar astfel se introduce indirect ideea că acesta este un mod de normalitate", a specificat şi Daniela Călugăru, coordonatoarea proiectului "Oferte educaţionale inclusive, extracurriculare şi extraşcolare, pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale, în învăţământul preuniversitar din România", realizat de MECTS.

Prin realizarea acestui proiect, specialiştii ministerului îşi propun ca, prin activităţi extraşcolare şi extracurriculare, să-i ajute pe copii să înţeleagă importanţa unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase. "La final, vom realiza un set de strategii şi politici secundare pentru formarea unui stil de viaţă sănătos pentru elevii români", a completat Daniela Călugăru.

40% dintre elevii români
nu mănâncă zilnic fructe şi legume

OBICEIURI ADOLESCENTINE

Dorm puţin, fumează şi beau alcool prea des

Pe lângă faptul că au un regim alimentar alandala, tot mai mulţi adolescenţi români au un program de neînchipuit şi pentru un adult. Unul din doi elevi merg, zilnic, la culcare după ora 24.00, iar unu din şapte, adică aproape 15%, consumă alcool cel puţin de câteva ori pe lună.

Îngrijorător este şi faptul că fiecare al 20-lea copil consumă alcool cel puţin de câteva ori pe săptămână.

Certaţi cu apa

"Este o informaţie interesantă cea legată de ora de culcare a tinerilor. Noi nu am insistat pe întrebările legate de acest aspect, pentru că nu ne aşteptam la o oră aşa târzie. Şi nu credem că stau toţi să înveţe, poate mai degrabă la televizor sau calculator", a explicat Raluca Teodoru.

Nici ţigara nu le este străină tinerilor, care spun că adolescenţa este cea mai bună pepinieră a viitorilor fumători înrăiţi. Aproape 12% dintre tineri sunt fumători activi, în timp ce 15% au declarat că au fumat cel puţin 100 de ţigări până la momentul realizării studiului.

În ceea ce priveşte igiena, studiul arată că jumătate dintre elevi nu fac duş zilnic, iar 10% sunt străini de periuţa şi de pasta de dinţi. Aceste lucruri se întâmplă mai ales în mediul rural. "Cei din mediul rural nu au toţi acces la utilităţi. E adevărat că educaţia are şi ea o valoare, dar când trebuie să te speli la cişmea…", arată Raluca Teodoru.

Daniela Călugăru, reprezentantul MECTS, consideră însă că şi problemele de igienă pot fi rezolvate: "Problema utilităţilor la şcoală este în primul rând o problemă a autorităţilor locale. Am văzut şcoli care au însă loc de spălat pe mâini. Nu este la standardele pe care ni le-am dori, dar există. În plus, este şi sticluţa cu apă, pe care o poartă la ei copiii. Iar, la clasele mici, cadrele didactice îi învaţă a cest lucru, este mai greu la elevii mai mari."

"Dacă nu se intervine la timp, rata obezităţii ar putea creşte ca în Marea Britanie."
RALUCA TEODORU, specialist

"Fast-foodul intră din ce în ce mai tare pe piaţă. Şi petrecerile copiilor mici se fac la restaurantele fast-food."
DANIELA CĂLUGĂRU, reprezentant Ministerul Educaţie