Evenimentul Zilei > Economie > Elena Udrea privatizează hotelurile în pierdere
Elena Udrea privatizează hotelurile în pierdere

Elena Udrea privatizează hotelurile în pierdere

Executivul estimează că va câştiga 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro), din privatizarea companiilor aflate în portofoliul Ministerului Turismului, reiese dintr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul deţine titluri, în numele statului, la 23 de societăţi comerciale. Şapte dintre acestea sunt listate pe Bursă. Este vorba despre Predeal (unde statul deţine 90% din acţiuni), Litoral Constanţa (82,27%), Mamaia (96,57%), Neptun-Olimp (52,22%), Athenee Palace (33,98%) şi Robinson (21,59%).

Decizia a fost motivată de efectele crizei financiare şi economice, care a dus la scăderea preţului acţiunilor companiilor pe bursă. Dacă anul trecut se dorea vânzarea titlurilor prin intermediul bursei, în acest an guvernul a hotărât ca pachetele de acţiuni să fie vândute prin licitaţie cu strigare sau prin negociere.

Dacă procesul de vânzare era finalizat anul trecut în vară, aşa cum intenţionase iniţial, suma obţinută ar fi fost mult mai mare. De exemplu, o acţiune la Hotel Lido valorează acum 1,7 lei. În septembrie anul trecut, luna când criza s-a făcut prima dată simţită în România, acelaşi titlu valora 2,15 lei. Şi acţiunile Athenee Palace au avut un declin abrupt în ultimele şase luni. Dacă la 1 septembrie un titlu valora 8,6 lei, acum cotaţia a scăzut de aproape patru ori.

Din cei 10 milioane de lei, până la 250.000 de lei vor fi alocaţi pentru onorariile agenţilor de privatizare şi ale firmelor de avocatură care vor pregăti procesul. Totodată, 125.000 de lei vor fi plătiţi pentru rapoartele de evaluare în procesul de privatizare, iar o sumă similară va fi folosită pentru reclamă şi publicitate.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: