Elena Udrea: "Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu"

Elena Udrea: "Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu"

Miniştrii susţin că nu au emoţii că azi ar putea cădea guvernul. Cu toate acestea, negocierile cu parlamentarii puterii care vor să susţină moţiunea de cenzură s-au dus până în ultima clipă.

Uninominalii PDL au dat emoţii propriului guvern până în ultima clipă de dinaintea votării moţiunii de cenzură de astăzi. Dacă în interiorul coaliţiei susţinerea guvernului s-a tranşat încă de ieri-dimineaţă, propriul partid i-a dat serios de furcă premierului Emil Boc.

După ce a reuşit să tempereze o parte din nemulţumiţii săptămânii trecute, Boc a aflat aseară că alţi doi deputaţi ai PDL vor vota contra sa: proaspăt aleasa Teo Trandafir şi Mircia Giurgiu, PDL-ist de Cluj. Ca ultimă tactică, PDL-iştii au tras tare să-şi convingă ieri refractarii să stea azi acasă, absentând de la vot decât să se opună propriului guvern.

În ciuda încordării lui Boc, care a bătut ieri holurile parlamentului în mai multe reprize, în ultima zi înaintea moţiunii, miniştrii se declarau optimişti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blaga: „Pică. Ai noştri votează toţi împotrivă”

„Pică moţiunea”, era ieri-seară pronosticul ministrului de interne, Vasile Blaga, gata să garanteze inclusiv pentru Georgică Severin, senator de Prahova care susţinuse public, cu doar două ore înainte, că opţiunea sa de a vota pentru moţiune rămâne neschimbată.

Secretarul general al PDL nu a exclus însă surprizele. „Ai noştri votează toţi împotrivă. Până şi Georgică Severin. Azi (ieri - n.r.), cel puţin, asta e situaţia. Dar să vedem mâine (azi - n.r.) cum va fi”, a declarat Blaga pentru EVZ.

La Camera Deputaţilor, Elena Udrea a promis şampanie „din partea casei” parlamentarilor dacă salvează guvernul. „Dacă pică moţiunea, şampania o dau eu”, a intervenit ea în pariul pus de Cezar Preda cu Daniel Oajdea pe capul guvernului Boc.

Teo, pe lista antiguvern

Cu toate calculele şi inventarele făcute de PDL-işti până în ultima clipă, tot n-au reuşit să garanteze susţinere unanimă a guvernului în propriul partid. Nici ameninţarea cu excluderea lui Oajdea, formulată oficial în Biroul Permanent de şefii PDL, n-a funcţionat ca o sperietoare.

Potrivit unor surse din partid, între deputaţi, Mircia Giurgiu şi Teo Trandafir erau gata să voteze cot la cot cu opoziţia şi alţi 3-4 aleşi să absenteze de la vot. La fel la Senat, numărul celor somaţi să absenteze decât să voteze împotriva lui Boc era de 4-5.

Boc, în rolul „Croitoraşului cel viteaz”

„Presiunile liderilor de partid asupra parlamentarilor au dus inclusiv la discursuri plastice. „Mă aşteptam să fiţi «Croitoraşul cel viteaz» mai întâi cu cei din guvern. Nu deputaţii PDL au creat partidului şi guvernului atâtea probleme”, i-a reproşat Cezar Preda lui Emil Boc, în timpul dezbaterilor din BPN pe marginea excluderii lui Oajdea.

Boc a rămas însă pe poziţii: „E valabil pentru toţi. Cine votează moţiunea pleacă din partid”. În consecinţă, PDL-iştii vor vota împreună, somaţi însă să-şi arate bilele înainte de a le introduce în urnă.

UNPR, abţinere privilegiată

Votul pe moţiune a stârnit pasiuni şi în coaliţie, mai ales că opoziţia are nevoie de doar 22 de „trădători”. Aici, susţin surse participante, decizia UNPR de a se abţine i-a enervat pe liderii UDMR. „Toată lumea trebuie să voteze la fel, să arate clar susţinerea guvernului”, a cerut Marko Bela.

Înghiţită cu noduri de UDMR, decizia UNPR de a se abţine azi a fost acceptată de Boc de teamă că, forţaţi să voteze împotriva moţiunii, o bună parte din independenţi vor trece din nou la PSD şi PNL.

SCEPTICISM

Nici PSD nu mai crede în succesul moţiunii

Liderii PSD s-au adunat ieri în plen pentru a pune pe masă trofeele „vânătorii” de PDL-işti. Racolarea de weekend nu a dat rezultate. „Stăm pe 212 voturi, plus Oajdea”, a prezentat negociatorul Viorel Hrebenciuc baronilor locali ai PSD bilanţul susţinerii moţiunii.

Ironia lui Hrebenciuc a vrut să îngroape orice aşteptări în privinţa succesului moţiunii. Cu câteva ore înainte, aceeaşi idee fusese exprimată şi de Victor Ponta: „Dacă parlamentarii PDL şi UNPR se abţin de la vot, aşa cum se gândesc să facă, moţiunea nu are şanse”. (Florin Ciornei)