EDITORIALUL EVZ: Vadim salută independenţa Kosovo

EDITORIALUL EVZ: Vadim salută independenţa Kosovo

MIRCEA MARIAN: "În România, cel puţin pe termen scurt, principalul beneficiar al declarării independenţei regiunii Kosovo este Partidul România Mare."

Discursul naţionalist-comunist, promovat de Nicolae Ceauşescu şi preluat, cu succes, de politicienii anilor ’90, a revenit în forţă. Interesant cum se dovedeşte că, după 17 ani de democraţie, clasa politică nu a evoluat aproape deloc. În doar 24 de ore ne-am întors la perioada în care liderii UDMR erau periodic ameninţaţi cu procese penale pentru că ar fi violat sfânta Constituţie. Ieri, moderaţii s-au mulţumit să solicite ca liderii maghiari să fie eliminaţi de la guvernare.

Poate că era oarecum previzibil faptul că partidele vor folosi o situaţie internaţională sensibilă în interesul propriei campanii electorale. UDMR este din ce în ce mai înghesuit de liderii Partidului Civic Maghiar. Singura soluţie pe care Marko Bela a găsit-o la situaţia critică în care se găseşte Uniunea a fost radicalizarea discursului. PSD scade în sondaje, Adrian Năstase se pregăteşte să revină în forţă în structurile de conducere, aşa că Mircea Geoană încearcă şi el să arate că a fost ministru de externe şi se pricepe măcar la astfel de probleme. PNL îşi dovedeşte patriotismul ameninţând cu excluderea UDMR din executiv - o mare dramă, dacă ne gândim că mai sunt câteva luni până la alegeri.

Dar lovitura cea mare a fost dată de preşedintele PRM şi gaşca sa de naţionalişti-comunişti, aflată, de ceva vreme, în adormire. Duminică seară, Vadim Tudor, secondat de Adrian Păunescu, a făcut spectacol la una dintre televiziunile lui Dan Voiculescu. „Facem noi ordine în ţara noastră“, a promis Vadim Tudor, care, din ce în ce mai nervos, a avertizat că „minţile înfierbântate“ din Bulgaria se pregătesc să ne fure Dobrogea, străveche posesiune turcească. În finalul emisiunii, cei doi lideri naţionalişti, susţinuţi cu entuziasm de senatoarea PNL Norica Nicolai, au indicat şi persoana care pune în primejdie integritatea României: preşedintele Traian Băsescu.

Ce va rămâne după acest val de isterie? Toate opiniile independente arată că nu există riscul ca să se repete în România ceea ce se întâmplă în Kosovo. Suntem membri ai NATO şi ai Uniunii Europene, şi nici una din aceste structuri nu are interes ca, la graniţele sale de est, să apară un focar de conflict. Politicienii români reuşesc însă, acum, să torpileze relaţiile cu principalii aliaţi ai ţării. Mircea Geoană şi Norica Nicolai au pus sub semnul întrebării angajamentele luate de România în cadrul UE, iar Vadim Tudor a cerut un referendum asupra viitoarelor baze americane. Curentele extremiste prind teren şi, deşi au ratat Parlamentul European, PRM şi PNG ar putea să-şi revină. În loc să negociem cu SUA şi statele puternice ale UE poziţia noastră referitoare la Kosovo - pentru că şi ţara noastră are interesele ei în Basarabia şi Bucovina - ne-am grăbit să ne autovictimizăm.

Pe scurt, România nu pierde Harghita şi Covasna, dar reînvie dracii ce au bântuit-o pe vremea „fragilei democraţii“ şi îşi torpilează astfel credibilitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News