Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Târg de joburi pentru incompetenţi la guvern
EDITORIALUL EVZ: Târg de joburi pentru incompetenţi la guvern

EDITORIALUL EVZ: Târg de joburi pentru incompetenţi la guvern

Silviu Sergiu: „Ca să lucrezi sau să te angajezi la Palatul Victoria trebuie să-i fii loial lui Emil Boc, să nu faci sex neprotejat și, mai nou, să fii incompetent(ă)”.

În plină recesiune economică, guvernul „combate” şomajul într-o manieră originală. La Palatul Victoria a fost inaugurat Târgul locurilor de muncă pentru incompetenţi, băgători de seamă şi tăietori de frunze la câini pe bani publici. Sloganul târgului: „Angajaţi-vă la stat să staţi!”. Sau: „N-ai carte, ai parte!”. Ispititor…

Nu este suficient că, pentru a-ţi păstra sau a obţine o slujbă în guvern, trebuie să îndeplineşti tot felul de condiţii aberante: să fii loial premierului Emil Boc şi, dacă eşti femeie, să faci sex protejat, pentru că noii guvernanţi urăsc gravidele şi lăuzele. A fost introdus un nou criteriu halucinant: să fii incompetent(ă). Angajaţii Corpului de Control al premierului – actuali sau viitori – nu mai trebuie să aibă studii juridice sau economice şi nici vechime de 3 ani în activitatea de control, de cercetare penală sau jurisdicţională. Criteriile au fost eliminate odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei prin care, sub ipocritul motiv al economisirii banului public, a fost desfiinţată Cancelaria Primului-Ministru, fără ca această decizie să-i afecteze pe nepoata Mihaela, şoferul Marius sau pe alţi membri ai camarilei lui Emil Boc, deveniţi demnitari ai statului.

Decizia este halucinantă. Corpul de Control al premierului este una dintre structurile guvernamentale menite a păzi bugetul statului de corupţi, a opri hemoragia de bani publici din ministere către clientela politică. Perioada de vizibilitate maximă a instituţiei a coincis cu guvernarea Năstase, când Victor Ponta, poreclit gratuit „micul Titulescu”, a fost pus, chipurile, să se lupte cu balaurul corupţiei. Că Victor Ponta a eşuat lamentabil nu mai trebuie demonstrat. Mărturie stă amploarea pe care acest flagel a luat-o în vremea PSD. Pe atunci însă, guvernanţii puşi pe căpătuială mai încercau să salveze aparenţele. Fost procuror, Victor Ponta a fost recrutat pentru că avea studii juridice.

Guvernul condus de Emil Boc nu se mai încurcă în detalii. Nu mai consideră că angajaţii Corpului de Control trebuie să aibă studii de specialitate. Paznicii banului public pot fi şi arhitecţii, medicii sau inginerii siderurgişti.
 
La mai puţin de 24 de ore după ce Sorin Ovidiu Vîntu le-a recomandat, cinic, politicienilor şi ziariştilor să-şi întărească statul, guvernul îi mai înfige un cuţit în spate, făcându-l şi mai vulnerabil în faţa haitelor hămesite de capitalişti de cumetrie, chitiţi să-şi pună la adăpost afacerile personale, pe banii contribuabililor.

Nu ştiu care este motivul renunţării la criteriile de competenţă în cazul angajaţilor Corpului de Control al guvernului. Nu cred că executivul are argumente solide, că poate demonstra că a procedat corect. Mi-e greu să cred că este vorba doar de incompetenţă. Miroase tot mai rău a haiducie în slujba grupurilor de interese. A relaxare a procedurilor de jefuire a bugetului public. Poate de aceea guvernul are nevoie de angajaţi loiali: pentru a nu deconspira blaturile pe bani publici pe care guvernanţii le pregătesc temeinic. Pas cu pas.