EDITORIALUL EVZ: Discret, Mona Musca se intoarce

EDITORIALUL EVZ: Discret, Mona Musca se intoarce

Mircea Marian: "Mai intai, Valeriu Stoica a lansat un balon de incercare: Musca ar putea reveni in PLD dupa introducerea votului uninominal."

A urmat o scurta aparitie la un seminar despre pensii. Ulterior, ea a acceptat si o invitatie la o dezbatere televizata, la care a spus ca, „deocamdata”!, nu reintra pe scena publica - o exprimare tipica pentru politicienii care isi pregatesc, pas cu pas, revenirea.

Sa nu fim (prea) socati de faptul ca au trecut numai sase luni din momentul in care CNSAS a decis ca a facut politie politica. Sondajele de opinie o crediteaza in continuare cu o cota de popularitate mai mare decat a oricarui lider PD, exceptandu-l pe Basescu. Formatiunea politica din care face parte, PLD-ul lui Stolojan, se straduieste sa pastreze cele cinci procente necesare intrarii in Legislativ si este disperata sa gaseasca personalitati care sa-i aduca voturi la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Daca electoratul este dispus sa voteze un fost turnator al Securitatii - si au fost atatea cazuri -, PLD nu se va impiedica in considerente de natura etica.

Revenirea Monei Musca este insa simptomatica pentru o boala cronica a politicii romanesti: suntem condusi, de aproape 17 ani, de aceleasi personalitati compromise, aproape toata lumea se plange de situatie, dar noua generatie de lideri se lasa asteptata. PSD este nemultumit de Mircea Geoana, dar singurii care-i contesta pozitia dominanta sunt eternii Ion Iliescu si Adrian Nastase. UDMR are, de circa 16 ani, aceeasi garnitura de parlamentari. PNL seamana din ce in ce mai mult cu un SRL, care va fi radiat de la Registrul Comertului in momentul in care Tariceanu nu va mai controla resursele bugetare. 

Situatia cea mai interesanta este in PD, unde popularitatea lui Boc, Videanu sau Blaga nu atinge nici jumatate din intentia de vot pentru partid, ceea ce arata cat de dependenta este aceasta formatiune de Traian Basescu. Noua generatie de parlamentari, promovata in 2004, este zero. Ceea ce se intampla in aceste zile in organizatia de tineret a PD este exemplar pentru modul in care democratii isi saboteaza propriul viitor.

Alegerile au fost aranjate in favoarea unui candidat insipid, sustinut de Videanu pe criteriul conform caruia nu trebuie niciodata sa promovezi lideri mai destepti ca tine. Dintre viitorii conducatori ai organizatiei, doar Elena Basescu se bucura de notorietatea pe care i-au adus-o tatal ei, cariera de model si, mai recent, relatia cu fiul lui Viorel Hrebenciuc.

„Ma intreb, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti?”, il surprindea, la 9 decembrie 2004, candidatul Aliantei D.A. la functia de presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe adversarul sau, Adrian Nastase. In trei ani, optiunile s-au extins. Putem alege si fosti colaboratori ai Securitatii, precum Musca sau Voiculescu, ofiteri acoperiti - Serban Mihailescu si Mircea Cosea, de exemplu -, un spectru larg de demnitari cercetati pentru coruptie si, bineinteles, nenumarati „fosti comunisti”. Ramane de vazut cand vom vota si politicieni, nu neaparat perfect onesti, dar cel putin decenti.

Ne puteți urmări și pe Google News