Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Ce caută Marga la Externe? Pupat condur Piaţa Kremlin
EDITORIALUL EVZ: Ce caută Marga la Externe? Pupat condur Piaţa Kremlin

EDITORIALUL EVZ: Ce caută Marga la Externe? Pupat condur Piaţa Kremlin

Cea mai mare bizarerie a Guvernului Ponta a trecut iniţial neobservată. A fost escamotată de scandalurile de plagiat, incompatibilitate, conflicte de interese sau diplome false. Abia audierile şi învestirea de la Cotroceni au adus în lumina reflectoarelor ceea ce a fost de la bun început cea mai mare enigmă a noului executiv: ce caută Marga la Externe?

De ce pui o individă agramată, cu falsuri în CV şi acuzată de plagiat, la Educaţie? Sau pe un actor, cu probleme de incompatibilitate, la Cultură? Ca să-l lepezi pe unul dintre puţinii miniştri care au condus onorabil învăţământul după 1989, pe unul dintre puţinii oameni de cultură din politică, vătaf peste un domeniu unde nu pricepe o iotă?
Nu e ciudat? Seamănă cu bancul în care unul îşi duce mârţoaga la târg, dar spune la toată lumea că e bătrână, bolnavă, chioară, nu trage şi mănâncă mult. "Atunci de ce-ai mai adus-o?", se crucesc muşteriii. "Ca s-o fac de râs, dă-o dracu’!"

Andrei Marga s-a dovedit un pafarist perfect şi un gafeur desăvârşit. Şi-a comparat ţara, pe care ar trebui să o servească, cu regimul lui Mussolini, i-a plasat pe liderii europeni, cu care urmează să colaboreze, sub nivelul de competenţă al lui Putin, a mutat viitorul summit NATO de la Chicago la Washington…

Fostul ministru de Externe Cioroianu, care s-a tras de brăcinari cu Regele Spaniei şi s-a descălţat pe aeroport, în SUA, la controlul antitero, încât şi-a transformat porecla de "Ciorăpeanu" în renume transatlantic, a fost mic copil faţă de Marga.

Totuşi, nu cred că ilustrul profesor de la Cluj a fost pus la Externe doar pentru că are cineva pică pe el şi vrea să-l facă de râs. Comicul ne poate păcăli. Riscă să ascundă gravitatea situaţiei.

"Avem nevoie de consens, să ieşim din politica externă partizană", e o frază care dă fiori. Schimbăm politica externă a României?În ce sens crede Marga că trebuie schimbată politica externă a ţării? Pomenirea cu o grabă suspectă a parteneriatului cu SUA, tămâierea personalităţii şi competenţei lui Putin în comparaţie cu pigmeii lideri europeni, constatarea că "nu folosim disponibilităţile pe care le manifestă" Rusia sau China, toate astea sunt mai mult decât năzbâtii. Sunt chestiuni gravisime, care ar trebui să ne îngheţe zâmbetul pe buze.

"Există foarte multe idei preconcepute în Rusia faţă de noi, şi invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care îmi spunea că România vrea să cucerească teritorii. Şi i-am arătat cât de greşită e această percepţie. Această idee nu există, indiferent cine e la guvernare!" Marga s-a lepădat de Basarabia încă înainte de a deveni ministru de Externe. E o performanţă! Şi o limpede şi frumoasă declaraţie de loialitate pentru Putin, ţarul care s-a înscăunat în aceeaşi zi cu el. Pupat condur Piaţa Kremlin!

Deşi îi separă ani de şcoală, Andrei Marga seamănă izbitor cu Atanasiu, fostul ministru (tot liberal!) al Apărării, care a anunţat de capul lui că vrea să retragă trupele din Irak. Amândoi plesnesc de preaplinul bunei păreri de sine.
Nimic mai uşor de manipulat decât vanitosul căruia-i gâdili orgoliul! Iar dacă ai grijă să escamotezi manipularea prin ignoranţa unuia sau filosofia altuia, obţii unealta perfectă. Prin care, bunăoară, poţi submina o ţară. Ar trebui cercetat cine se află la celălalt capăt al pârghiei!

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: