Doar liberalii Călin Popescu-Tăriceanu, Bogdan Olteanu şi Relu Fenechiu, naşii politici ai tânărului incompetent şi impertinent, îşi imaginau că va rezista până la finalul guvernării Tăriceanu II. La fel de puţini îşi închipuiau însă că va lăsa în urmă o ruină: război în sistemul de justiţie, împiedicarea anchetelor cu mijloace politice, timorarea magistraţilor şi directorilor din surbordine.

Tudor Chiuariu şi-a îndeplinit parţial mandatul dat de cei mai sus-menţionaţi, distrugerea moştenirii Macovei. Odată încheiată misiunea, mai avea să desfiinţeze DNA, şi ameninţat cu suspendarea din funcţie de către Traian Băsescu, a apelat la „retragerea Şereş“, demisia. Opera lui Tudor Chiuariu va fi premiată în ianuarie de Comisia Europeană cu un raport negativ asupra funcţionării justiţiei şi statului de drept în România. Iar în vară va fi recompensată, dacă nu se repară ceva, cu activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. Tudor Chiuariu va fi salvat de uitarea binemeritată: altfel, ar fi rămas doar un nume pe coperta unui dosar penal.

Conflictul politic permanent între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut ca ministere-cheie să schimbe doi, trei, chiar patru miniştri. Un efect distrugător asupra funcţionării instituţiilor şi asupra reformelor în domenii importante ca armată, educaţie, finanţe. Eliminarea PD de la guvernare şi utilizarea de către preşedinte a dreptului de a suspenda miniştri suspectaţi de corupţie a dus la remanieri succesive şi forţate. Numai ameninţarea cu suspendarea a schimbat trei miniştri – Codruţ Şereş, Decebal Traian Remeş, Tudor Chiuariu – şi se pregăteşte al patrulea, cel al muncii, Paul Păcuraru. Lui Teodor Atanasiu, cel care a inaugurat lista ruşinii şi primul „suspendat“ (i-a urmat cel al telecomunicaţiilor, Nagy Zsolt), nu i s-a dibuit niciun păcat de natură penală. Agricultura, asupra căreia planează clauza de salvgardare, a schimbat în trei ani patru miniştri: Gheorghe Flutur, Dan Motreanu, Decebal Traian Remeş şi Dacian Cioloş. Iar obiectivul mandatului Remeş a fost unul singur: să adulmece urmele lăsate de Flutur în minister, doar, doar se va găsi o dovadă incriminatoare. A ne imagina că, în aşteptarea unui nou şef, birocraţia şi-a văzut de treabă, ar fi o mare greşeală.

Justiţia va avea al treilea ministru. Mandatul acestuia va fi să dreagă ceea ce a stricat junele Chiuariu: să restabilească încrederea magistraţilor în independenţă, a românilor în justiţie şi a Uniunii Europene în România. PNL are câteva variante şi, în funcţie de persoana desemnată, ne vom da seama dacă Chiuariu a fost o eroare regretabilă sau un act premeditat. În jurul fotoliului ministerial bâzâie de ceva vreme un tânăr căruia iarba din societatea civilă nu-i mai place şi care şi-a făcut din anticorupţie o campanie autopublicitară. O nouă alegere greşită va îngropa justiţia în noroi şi va atrage asupra României sancţiunile europene.