Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: 3.200 de spioni în slujba lui Geoană
EDITORIALUL EVZ: 3.200 de spioni în slujba lui Geoană

EDITORIALUL EVZ: 3.200 de spioni în slujba lui Geoană

Mircea Marian: „PSD va lua UM 0962, întrucât PDL are Direcţia de informaţii a MAp, spune Geoană. Telefoanele se ascultă democratic, după algoritm“.

Preşedintele PSD are un merit: din când în când, voluntar sau nu, spune adevărul. Acum câteva zile, aflat la o emisiune televizată, el a recunoscut că partidul său doreşte să-şi pună sub control celebra direcţie de informaţii a Ministerului de Interne. Motivul: PDL îi are sub comandă pe agenţii de la direcţia de informaţii a armatei. „Nu este firesc, în clipa în care PD-ul îşi alege Ministerul Apărării – care are şi serviciu de informaţii, un serviciu redutabil, de care nimeni nu a vorbit – ca PSD-ul să-şi aleagă un minister de forţă, care are şi serviciu de informaţii? (…) E vorba de echivalenţa instrumentelor“, a explicat Geoană. În traducere liberă: dacă PDL ascultă telefoanele şi face dosare secrete cu ajutorul celor de la direcţia de informaţii a armatei, PSD are dreptul să se folosească de agenţii secreţi de la Interne.

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne, identificată şi drept UM 0962, este cea mai controversată structură secretă din România. Cu toate acestea, personalul a crescut de la an la an, iar dotarea a devenit din ce în ce mai bună. În 2001, fostul premier Adrian Năstase a emis o ordonanţă de urgenţă care prevedea că Internele pot folosi, cu aprobarea Parchetului, persoane sub acoperire şi au dreptul să deţină şi să utilizeze „mijloace tehnice specifice pentru obţinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea şi valorificarea de informaţii“. Nimeni n-a definit clar ce înseamnă aceste „mijloace tehnice“, deşi politica oficială este că singura structură care are dreptul legal de a asculta telefoanele este SRI. Recent, fostul ministru de interne Vasile Blaga ne-a spus şi câţi oameni lucrează pentru UM 0962: 3.200. Pentru comparaţie, MI5, structura de informaţii interne a guvernului britanic, declară public că are 3.500 de angajaţi şi vrea să ajungă la 4.100 în anul 2011. Să nu uităm că, în România, echivalentul MI5 este SRI, dar numărul oficial de angajaţi ai acestui serviciu este secret, find estimat la peste 10.000. Potrivit lui Blaga, la UM 0962 erau, în 2006, doar 2.000 de angajaţi, dar guvernul liberal a majorat personalul cu peste 50%.
 
Cât de important este serviciul secret de la Interne se poate deduce din faptul că doi miniştri – Oprea şi Dragnea – au căzut în lupta pentru controlul asupra acestei structuri. Coaliţia majoritară şi PSD riscă să se rupă în două ca urmare a dorinţei lui Vanghelie de a-şi plasa omul la şefia UM 0962. Ce s-o petrece în această structură de a generat atâtea pasiuni?

M-aş fi aşteptat ca, la audierea în parlament a noului ministru de interne, Dan Nica, acesta să spună şi ce are de gând cu direcţia sa de informaţii. Nimic, în afară de câteva prostii. Potrivit viitorului ministru de interne, cei 3.200 de agenţi ai UM 0962 se vor ocupa de „combaterea evaziunii fiscale“ – aceasta fiind, legal, atribuţia Gărzii Financiare şi a ANAF – precum şi de „băieţii şmecheri care profită de munca ţăranului“. Spionii de la Interne îi vor fila pe intermediarii din pieţe, nu vor face dosare politice pentru uzul liderilor PSD, ne linişteşte Nica. Îl crede cineva?

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: