Băncile au revenit la sentimente mai bune în ultima perioadă, astfel că au început din nou să "curgă" ofertele la produsele de economisire în euro, cu dobânzi de peste 4%, dar nu în perioadele obişnuite de depozitare.

Dacă vreţi să economisiţi pe perioade standard precum 3, 6 sau 12 luni, luaţi-vă gândul, pentru că majoritatea băncilor care au oferte promoţionale au pe numere de zile precum 111 sau 84 şi exemplele pot continua.

Unul dintre ultimele astfel de produse apărute pe piaţă este cel de la Banca Transilvania, Depozitul 111 zile, cu o dobândă de 4% pe an. Pe lângă acesta, instituţia de finanţare mai are un produs de economisire, dar pe o perioadă mult mai lungă, de 18 luni, la aceeaşi bonificaţie ca şi produsul anterior. "Calculul şi plata dobânzii se fac trimestrial; dobândă variabilă. Suma minimă de constituire este de 3.000 de euro", anunţă oficialii BT.

BCR recompensează clienţii care-i folosesc produsele

La BCR se acordă bonus suplimentar clienţilor care îşi deschid depozitele prin canalele alternative (internet şi phone banking).

Totodată, au parte de stimulente şi depozitarii care încasează prin BCR şi îşi plătesc cel puţin o factură de utilităţi prin serviciul Direct Debit. Banca oferă pentru depozitele în euro la 6 luni doar o dobândă de 3%. Suma minimă pentru deschiderea unui cont este de 500 de euro.

În plus, BCR va restitui clienţilor săi sumele aferente impozitelor pentru dobânzile calculate înainte de 1 iulie, aferente produselor de economisire, în cotă de 16%. "Impozitul va fi stornat la valoarea şi în valuta în care a fost reţinut", anunţau recent reprezentanţii băncii.

Cea mai mare dobândă practicată la depozitele în euro o are Alpha Bank, de 4,25% pentru produsul numit Alpha 2010.

El este constituit pe o perioadă de doar 84 de zile, iar plata dobânzii se face la scadenţă. Cei de la Bancpost au o ofertă unde bonificaţia este cu doar 5 puncte de bază mai mică decât a celor de la Alpha. Pentru a vă bucura de cei 4,20% pe an, va trebui să ţineţi banii în contul băncii timp de 4 luni.

Banca Românească aduce şi ea pe piaţă un produs cu o dobândă de 4,15%, pentru care trebuie să economisiţi tot 4 luni. ATE Bank are în top zece produse promoţionale de economisire, trei produse, Sparta la 16 luni, la 8 luni şi la 4 luni. Dobânda pentru ofertele băncii scade în funcţie de perioada pe care este făcut depozitul.

Banca-mamă este însă singura prezentă pe piaţa din România care a picat testul de stres aplicat la circa 90 de instituţii de finanţare din Europa.

"Calculul şi plata dobânzii se fac trimestrial; dobânda este variabilă, iar suma minimă – 3.000 de euro.",
OFICIALI BT

TOP 10

Cele mai bune depozite promoţionale de pe piaţă*