ECLIPSA TOTALĂ de lună s-a încheiat

ECLIPSA TOTALĂ de lună s-a încheiat

O eclipsă totală de lună a avut loc în această după-amiază. Fenomenul astronomic a putut fi observat şi din România, însă doar parţial, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

A fost ultima eclipsă totală de lună până la următoarea care va avea loc în anul 2014.

Românii au putut observa a doua jumătate a eclipsei, luna răsărind la ora 16.30. Practic, s-a putut vedea cum luna iese din umbra pământului. Luna a răsărit la ora 16.30, fiind scufundată în umbra planetei noastre. Chiar atunci s-a produs maximul eclipsei şi în următoarele 25 de minute Luna a rămas în umbră, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic. Eclipsa poate fi văzută doar dacă este cer senin.

Luna a ieşit din umbră începând cu ora 16.57 până la 18.18, când va rămâne în penumbră. Pentru că penumbra este foarte transparentă putem considera, din punct de vedere vizual, că eclipsa a luat sfârşit. Geometric vorbind însă, eclipsa se termină la 19:30, după ce luna iese complet şi din penumbră.

În total, eclipsa de lună de astăzi a durat 5 ore şi 56 de minute. Iar eclipsa totală se întinde pe 51 minute şi 8 secunde. Luna s-a aflat parţial şi total în umbra pământului timp de 3 ore şi 32 minute.

Pentru a observa eclipsa, nu aveţi nevoie de niciun instrument astronomic, deoarece fenomenul este vizibil cu ochiul liber.

Eclipsa a fost văzută în totalitate din Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa s-a văzut pe jumătate. Astfel, dacă americanii au văzut prima jumătate a fenomenului, noi am observat-o pe a doua.

Calendarul eclipsei de astăzi

Faza eclipsei                                     Ora        Poziţia lunii

Începutul eclipsei prin penumbră   13:33     Sub orizont Începutul eclipsei parţiale              14:45     Sub orizont Începutul totalităţii                         16:06     Sub orizont Maximul eclipsei                              16:32     Răsare Sfârşitul totalităţii                           16:57     3° altitudine Sfârşitul eclipsei parţiale                18:18     16° altitudine Sfârşitul eclipsei prin penumbră     19:30     28° altitudine

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, luna s-a aflat în constelaţia Taurus, nu departe de steaua Aldebaran şi Pleiade (Cloşca cu Pui). Spre Nord-Vest se află Planeta Jupiter, iar înspre Nord-Est steaua Capella.

Ne puteți urmări și pe Google News