Evenimentul ZileiActualitateE oficial! Ziua noului an școlar, stabilită! Iohannis anunță cele trei scenarii

E oficial! Ziua noului an școlar, stabilită! Iohannis anunță cele trei scenarii

E oficial! Ziua noului an școlar, stabilită! Iohannis anunță cele trei scenarii
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat când și în ce condiții va începe noul an școlar.

Varianta agreată a fost ca școala să înceapă pe 14 septembrie, în sistem mixt, ceea ce înseamnă că, în zonele unde numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este crescut, școala se va desfășura online, iar în zonele unde numărul cazurilor se menține scăzut, cursurile se vor desfășura normal, cu respectarea regulilor.

„Am tras câteva concluzii, s-au luat câteva decizii (…) Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, societate în general este că pe 14 septembrie începe noul an școalar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a ține cont de impacul pandamiei, în fiecare școală , localitate au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile, nu sunt doar pentru școli. Aceste trei scenarii sunt scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu Covid-19, scenariul gablen- între 1 și 3 persoane detectate in medie zilnică în ultimele 14 zile, și scenariul trei, cel roșu, când în media ultimelo zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă,

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Felul în care va functiona fiecare scoală va fi decis local, la nivel de județ. În funcție de situație, se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul verde, galben cu risc mediu sau roșu care inseamnă că scoala se închide de tot”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

El a precizat că în scenariul galben vor merge elevii claselor a VIII-a și a XII-a la școală, iar restul în funcție de decizia școlii.

Noul an școlar, un pericol?

Reluarea școlii va duce la apariția unor focare de COVID-19, avertizează medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În plus, boala COVID-19 generată de Sars CoV-2 va circula la fel ca gripa, crede medicul Adriana Pistol, şefa Comisiei naționale pentru managementul COVID.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online”, a spus medicul Adrian Pistol, potrivit digi24.ro.


Accesează: