Între timp, primele sondaje de opinie de la încetarea focului după conflictul de 11 zile cu Hamas din Gaza, care s-a încheiat vineri cu încetarea focului, au indicat blocajul dintre partidele loiale prim-ministrului Benjamin Netanyahu și cei care încearcă să-l destituie. Această situație care a dus la patru alegeri neconcludente în doi ani, rămâne, în linii mari, neschimbate. Cu toate acestea, au existat unele schimbări în interiorul blocurilor politice, cu partidele centriste Yesh Atid și „Albastru și Alb” câștigând teren.

Sondajele au arătat, de asemenea, o nemulțumire largă a publicului față de rezultatele conflictului de la Gaza și un scepticism larg că acesta va produce liniște pe termen lung, scrie Times of Israel

Două sondaje majore au oferit duminică unele indicații despre starea de spirit a publicului după încetarea focului. Părerea israelienilor a fost în mare parte neschimbată cu privire la cine ar trebui să-i conducă – cifrele indică un blocaj – și sunt, în general, nemulțumiți de rezultatul luptelor din Gaza.

Într-un sondaj distribuit pe Channel 12, Likud ar obține 30 de locuri, Yesh Atid 21, Albastru și Alb 10, Shas 9, Iudaismul Torei Unite 7, Sionismul religios 7, Muncii 6, Israel Beytenu 6, New Hope 6, Yamina 5, Lista comună 5 , Meretz 4 și Ra’am 4.

Un sondaj realizat de Canal 13 a confirmat în mare măsură cifrele prezentate de Canal 12, oferindu-i lui Likud un post de parlamentar mai puțin, la 29 de locuri, iar Yesh Atid având unul în plus – 22. Albastru și Alb s-a descurcat chiar mai bine cu 11 (cu patru locuri mai mult decât prezentările sale actuale), Yamina a obținut 8 , Lista comună 8, Sionismul religios 8, Munca 7, Shas 7, Iudaismul Torei Unite 6, Yisrael Beytenu 5, New Hope 5 și Meretz 4. Ra’am nu a reușit să elimine pragul de vot de 3,25% pentru intrarea în Knesset.

Cifrele sugerează că a cincea rundă de alegeri va oferi același impas ca ultimele patru. În ciuda remanierii dramatice dintre partidele mai mici, ambele sondaje acordă blocului de dreapta condus de Netanyahu aceleași 58 de locuri, cu unul mai puțin decât actualele sale 59 și cu trei mai puține decât cele 61 necesare pentru majoritate.

Cei mai mari câștigători ai unei noi alegeri, potrivit sondajului, sunt Yesh Atid, care sare de la 17 locuri în actuala Knesset la 21 sau 22 și Albastru și Alb, de la 7 la 10 sau 11.

Netanyahu a încercat în ultimele săptămâni să avanseze o idee care ar ocoli noi alegeri parlamentare: un vot direct unic pentru prim-ministru. Netanyahu a condus confortabil (cu peste 10 puncte avans) în sondajele din trecut care îi întreabă pe israelieni cum ar vota în astfel de alegeri directe.

În sondajul Channel 12, acest decalaj se micșorează la doar cinci puncte – 40% pentru Netanyahu și 35% pentru Yair Lapid (foto) – și în sondajul Channel 13 la doar patru – cu 41% pentru Netanyahu și 37% pentru Lapid.

Netanyahu câștigă 60-21  în rândul alegătorilor de dreapta, subliniind eroziunea lentă a sprijinului în dreapta în ultimii doi ani de impas. Aproape o cincime, sau 19%, nu au ales niciun candidat.

Lapid, la rândul său, suferă de scepticism în stânga. El câștigă 61% dintre votanții de centru-stânga auto-descriși într-un scenariu de alegeri directe, comparativ cu cei 8% ai lui Netanyahu, dar în totalitate 31% din grupul respectiv nu a numit niciun candidat.

Sondajul i-a întrebat și pe israelieni ce părere au despre încetarea focului de vineri. 47% au declarat că se opun acordului, în timp ce 35% îl susțin. Încetarea focului înainte ca regimul Hamas din Gaza să fie răsturnata fost criticată de mulți din alegătorii de dreapta .

Dintre aceeași zonă de dreapta, opoziția la încetarea focului a fost de 58%, în timp ce în centru-stânga 49% au susținut și 30% s-au opus.

Întrebați cine a „câștigat” conflictul, 50% nu au spus niciuna dintre părți, 28% au spus că Israelul, 16% au spus că Hamas și 2% au spus ambele părți.

Două treimi dintre israelieni, sau 67%, au declarat că se așteaptă la o nouă rundă de lupte cu Hamas în următorii trei ani sau mai puțin. Doar 9% au spus că cred că nu va mai exista un conflict în următorii trei ani.