Editura Evenimentul si Capital

După 300 de ani, femeile au intrat din nou în altarul bisericii brâncovenești de la Km. 0 al României!

14-08/14-sf-ghe-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 1559 Vizualizari

Cu prilejul resfi nțirii, după trei veacuri, a Bisericii Sf. Gheorghe-Nou, moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu au fost în pelerinaj și la cealaltă ctitorie a sa de la Mogoșoaia. Mii de oameni s-au închinat la rămășițele mucenicești ale domnitorului, iar femeile au avut voie să intre în altar.

Mii de credincioși au participat, sâmbătă și duminică, la ceremoniile religioase legate de resfințirea, după 300 de ani, a bisericii brâncovenești Sf. Gheorghe – Nou, de la Kilometrul 0 al României.

La slujba ținută de patriarhul Daniel, sâmbătă dimineață, au fost prezenți 41 de ierarhi ai Sfântului Sinod și cei cinci înalți reprezentanți ai celor cinci Patriarhii ortodoxe: IPS Grigorie - din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, IPS Serafim - de la Patriarhia Alexandriei, IPS Ignatie – de la Patriarhia Antiohiei, IPS Nectarie – reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului și IPS Teodor, trimis al Patriahiei din Georgia.

Racla de argint aurit cu moaștele Sfântului Martir Brâncoveanu a fost scoasă în fața bisericii încă de vineri, unde a stat până sâmbătă seara. În ciuda căldurii dogoritoare, credincioșii au format cozi imense pentru a se putea ruga și închina la sfintele rămășițe. Au fost și câteva incidente izolate când unor bătrâni li s-a făcut rău de la arșiță, dar au primit imediat asistență medicală. Chiar și înainte de miezul nopții, peste o mie de persoane încă mai așteptau în jurul bisericii.

Duminică dimineața, racla cu sfintele moaște ale lui Vodă Brâncoveanu a plecat în pelerinaj la o altă ctitorie a marelui domnitor, biserica brâncovenească din incinta Palatului Mogoșoaia, unde a rămas până la ora 15.00, prilej de închinare pentru alte cinci mii de credincioși, care se încolonaseră încă de dimineață în așteptarea sfintelor oseminte.

Ponta - de la Mânăstirea romano-catolică Cacica, la moaștele lui Brâncoveanu

La resfințirea Bisericii Sf. Gheorghe – Nou au participat mai mulți demnitari în frunte cu premierul Victor Ponta, care a reușit performanța să se închine la patru biserici în 24 de ore, din care două în Bucovina: Cacica – romanocatolică și Putna, Nicula – la Cluj și Sf.Gheorghe-Nou, în București. Premierul-pelerin, sosit la biserică împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea, a acceptat să urce pe scena unde se aflau ceilalți invitați speciali doar după ce presa s-a dat la o parte din calea sa.

După ce a sărutat moaștele voievodului martir, Ponta a mărturisit că s-a rugat pentru cei dragi și pentru oameni. „M-am rugat la fel ca la Nicula și la Putna pentru familie, pentru cei dragi, pentru oameni, să aibă o viață mai bună și să trăim în România ca în țara noastră, de care să fim mândri”, a adăugat Ponta. De facto, în plină campanie elec-torală, Ponta n-a scăpat oca- 2014 – „Anul Brâncoveanu” zia să se prezinte iarăși ca mare creștin ortodox amintind că mergea foarte des la biserică atunci când era copil, pentru că bunicul său era preot.

Părintele-paroh Emil Cărămizaru: „A fost ca o zi de Paște!”

Ca moment de referință al marelui eveniment creștin și românesc a fost faptul că, pentru prima oară după trei secole, femeile au avut voie să intre și să se închine în Sfântul Altar al bisericii voievodale.

Părintele Emil Cărămizaru, parohul bisericii care a fost restaurată timp de șapte ani, este pătruns de solemnitatea momentului: „A fost ca o zi de Paște! O sărbătoare a demnității noastre naționale. Sfântul Constantin Brâncoveanu a binecuvântat poporul acesta, întărindu-l prin sacrificiul său. Iată că, după trei veacuri, Sfântul a vrut ca, prin moaștele sale, să fie sprijin întru dreapta credință și apărarea valorilor spirituale și naționale. La fel cum Sfântul Ștefan cel Mare este iubit deopotrivă de moldoveni, transilvăneni și munteni, cu atât mai mult Constantin Brâncoveanu este un sfânt al tuturor românilor, fapt certificat de prezența la ceremoniile bisericești din Capitală a românilor din toată țara!”.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reportaj

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI