Dunărea şi Siretul au atins debite-record

Dunărea şi Siretul au atins debite-record

Digurile de pe Siret abia mai fac faţă nivelului râului, iar la Galaţi, Dunărea a depăşit ieri cotele istorice de la inundaţiile din 2006.

Dunărea a atins ieri, la Galaţi, cel mai mare nivel din istorie, iar apele revărsate ale Siretului au mai măturat din calea lor câteva mii de case din localităţile aflate pe malurile râului. Peste 7.700 de persoane din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău au fost evacuate doar în cursul zilei de miercuri şi ieri-dimineaţă.

Situaţia va rămâne critică şi în următoarele 48 de ore deoarece hidrologii au prelungit până mâine, la ora 16.00, avertizările cod roşu de inundaţii pe râurile Prut şi Siret şi cod portocaliu pe râurile Olt şi Jijia.

"Nu ştiu dacă va rezista digul"

Ne puteți urmări și pe Google News

Atât Siretul, cât şi Dunărea şi-au depăşit ieri cotele istorice înregistrate la inundaţiile din 2008, respectiv 2006. La Săuceşti, judeţul Bacău, Siretul a înregistrat ieri un debit de 2.887 mc/s, faţă de 2.676 mc/s cât a avut în 2008, atunci când întreaga localitate s-a aflat sub ape.

O situaţie fără precedent se înregistrează şi pe Dunăre, la Galaţi, unde fluviul avea ieri un nivel de 663 de centimetri, cu 2 centimetri peste cota istorică din 2006. Cele mai mari probleme sunt la Şendreni, localitate aflată la confluenţa celor două râuri.

"Am adus şi un dig mobil, de 800 de metri lungime şi o înălţime de 1,2 metri. Sincer, nu ştiu dacă va rezista sau dacă va veni vreo viitură. Nimeni nu mi-a zis nimic", susţine primarul din Şendreni, Paul Cristea. De altfel, potrivit reprezentanţilor executivului, situaţia va deveni critică în zona Brăila-Galaţi peste câteva zile, când debitul istoric al Siretului va ajunge în sectorul de vărsare în Dunăre, fluviul nemaiputând prelua apele afluentului.

După ce premierul Emil Boc şi-a trimis miniştrii în zonele inundate, iar el însuşi s-a deplasat joi în zonele inundate din Neamţ şi Galaţi, ieri a venit rândul preşedintelui Traian Băsescu să inspecteze la faţa locului situaţia din Moldova.

În satul Pătrăuţi, judeţul Suceava, Băsescu le-a transmis sinistraţilor să nu-şi mai ridice casele în zonele inundabile şi l-a însărcinat pe primar să le spună să nu aştepte ca statul să le ridice casele. "Nu construieşte statul. Vă ajutaţi unii pe alţii, sunt meseriaşi în sat. Statul o să facă tot ce poate să vină materiale de construcţii", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Tot ieri, autorităţile locale din mai multe oraşe mari au demarat campanii de strângere de ajutoare pentru sinistraţi.