Evenimentul Zilei > International > DUMA: Bulgaria pierde 110 milioane de dolari din sistarea tranzitului de gaze
DUMA: Bulgaria pierde 110 milioane de dolari din sistarea tranzitului de gaze

DUMA: Bulgaria pierde 110 milioane de dolari din sistarea tranzitului de gaze

De la începutul anului, Gazprom a suspendat tranzitul gazelor naturale prin Bulgaria către Turcia, Grecia și Macedonia.

Din aceasta, statul va pierde 110 milioane de dolari din taxe de tranzit, a declarat ministrul energiei, Temenujka Petkova. Potrivit acesteia, singura opțiune pentru compensare este construcția Balkan Stream – o conductă de gaz din Turcia la granița cu Serbia, care va fi o continuare a proiectului ruso-turc Turk Stream.

Petkova a dat asigurări că toate cerințele europene pentru construcția Balkan Stream vor fi îndeplinite. Ministrul a comentat și ideea înfiinţării unui centru de distribuție a gazelor naturale în Bulgaria – Balkan. Potrivit spuselor sale, sunt necesare două condiții pentru finalizarea proiectului – în primul rând, trebuie să fie construită întreaga infrastructură de gaz care lipseşte, care conectează Bulgaria cu țările vecine. În al doilea rând – bursa de gaze să înceapă sa lucreze cu surse diferite de gaz natural.

De asemenea, ministrul a dat asigurări că negocierile pentru reducerea prețului gazelor rusești sunt în curs. Motivul pentru discuțiile cu Gazprom este o decizie a Comisiei Europene care investighează compania rusească pentru monopol. Se preconizează că noul preț va fi format în baza hub-urilor continentale de gaze; dacă este mai mic, Bulgaria are dreptul să solicite și o reducere a prețului de livrare de la Gazprom.

Sursa

Traducerea: Mirela Petrescu

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: