DSK: Confesiunea ambiguă a unui politician umilit

DSK: Confesiunea ambiguă a unui politician umilit

Dominique Strauss-Kahn a încercat, în direct, la televiziune, să-şi spele reputaţia pătată, în ciuda unui sondaj de opinie recent care arată că nu mai are nicio şansă în viaţa politică.

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, (62 de ani) a făcut duminică seară primele comentarii publice după arestarea sa, la New York, în luna mai, când a fost acuzat de tentativă de viol. Acuzaţiile au fost restrase, în luna august, din cauza lipsei de credibilitate a cameristei, dar l-au determinat, totuşi, să-şi dea demisia din funcţia deţinută la FMI.

Publicul francez se aştepta ca Strauss-Kahn să îşi ceară iertare pentru întrega "afacere", dar el a refuzat să dea detalii despre ce s-a întâmplat în camera 2806 a hotelului Sofitel din Manhattan, între el şi camerista Nafissatou Diallo.

Record de audienţă în Franţa

Interviul, realizat de jurnalista Claire Chazal, prietenă a soţiei politicianului, Anne Sinclair, a fost difuzat duminică seara, de la ora 20, pe canalul TF1, şi a înregistrat un record de audienţă, pentru un jurnal televizat din 2005 încoace: peste 13 milioane de telespectatori.

Apariţia de 20 de minute a lui DSK la televiziune a fost contestată de 50 reprezentatente ale unor asociaţii pentru apărarea drepturilor femeilor. Acestea au manifestat, în faţa studiourilor TF1, susţinând că fostul ministru de finanţe nu ar trebui să apară la televizor, având în vedere că are încă două procese civile pe rol, pentru agresiune sexuală, în SUA şi în Franţa.

Dominique Strauss-Kahn a declarat că s-a temut foarte mult şi s-a simţit umilit de sistemul de justiţie american.

Greşeală morală

DSK a recunoscut că a fost vorba despre o "relaţie nepotrivită" cu camerista, o "greşeală morală" din cauza căreia a ratat "întâlnirea cu francezii", făcând aluzie la dorinţa sa de a candida în alegerile prezidenţiale din 2012. Evident că acum nu va mai juca vreun rol în alegerile primare din Partidul Socialist. "Acum o să-mi acord puţin timp pentru a reflecta la viitorul meu", a precizat el.

Ceea ce s-a întâmplat în camera de hotel nu a presupus "violenţă, constrângere sau agresiune", iar Diallo a minţit, a mai spus fostul demnitar. <iframe width="560" height="410" src="http://www.youtube.com/embed/S-gjqyJnhXw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avocaţii cameristei din New York, care au dechis proces civil contra lui DSK, spun că politicianul socialist ar trebui forţat, în final, să-şi spună propria versiune despre cele nouă minute pe care le-a petrecut în compania lui Nafissatou Diallo, în camera de hotel.

Strauss-Kahn a refuzat să discute incidentul în detaliu cu anchetatorii americani, invocând dreptul la tăcere garantat de legea din SUA. Prietenii săi spun că a fost instruit de avocaţi, să nu facă decât comentarii generale despre ce s-a întâmplat atunci, raportul sexual fiind unul consensual.

Reputaţia politicianului francez, şi aşa şifonată, a fost afectată şi de faptul că DSK ar fi recunoscut că i-a făcut "avansuri" sexuale jurnalistei Tristane Banon, în timpul unui interviu în 2004. Potrivit presei britanice, Strauss-Kahn a fost audiat de poliţie, săptămâna trecută, şi a recunoscut că a încercat să o sărute pe Banon. Femeia avea 27 de ani şi era o prietenă apropiată a fiicei sale. Banon susţine, însă, că fostul demnitar ar fi trântit-o la pământ şi ar fi încercat să o dezbrace, de aici şi acuzaţia de tentativă de viol. "A fost o relaţie nepotrivită, o greşeală morală de care nu sunt mândru şi pe care o regret enorm." STRAUSS-KAHN, fost director al FMI

PROTEST

Feministele nu îl iartă

Cele mai virulente reacţii la declaraţiile fostului şef al FMI au venit din partea militantelor feministe. Mai multe asociaţii au susţinut că interviul a fost "regizat". Asociaţia "Îndrăzneşte să fii feministă" regretă "întrebările prea puţin incisive" ale realizatoarei şi faptul că lui DSK i s-a acordat prea mult spaţiu, la o oră de maximă audienţă. Sper că "afacerea DSK" nu le va opri de acum înainte pe victimele violenţelor să depună plângeri, spune preşedinta asociaţiei. Ea a îndemnat francezii să nu se lase păcăliţi de această "piesă de teatru".

"Este un om politic genial care a revenit în ultimul act, dar interviul a fost lamentabil", a mai spus Magali de Haass.

  • Aflaţi AICI ce alţi înalţi demnitari au fost implicaţi în scandaluri sexuale

Ne puteți urmări și pe Google News