Profitul obţinut de Cornelius Michael Mc Fadden din contractele cu statul este scos din România.
Irlanda. Comitatul Meath. Navan, unul dintre cele mai pitoreşti orăşele ale insulei, este locul în care Cornelius Michael Mc Fadden revine periodic acasă. După clădirile de „turtă dulce” de pe malurile râului Boyne, pe autostrada Navan Road, la 50 de kilometri vest de capitala Dublin, extremistul irlandez şi-a stabilit cartierul general de afaceri.
De aici, banii lui Mc Fadden se plimbă în România şi în Libia ca să se întoarcă mai mulţi în conturile firmei Mac Phaidin Gleasra Teoranta. Compania este, practic, centrul nervos al reţelei transfrontaliere pe care o gestionează Mc Fadden. Tradus din irlandeză, numele firmei ar suna „McFadden Utilaje de Construcţii”.
Documentele accesate de EVZ în Dublin arată că patronii sunt Mc Fadden (60% acţiuni) şi soţia sa, Theresa (40%). La prima vedere, compania câştigă bani din recrutarea muncitorilor în construcţii, intermedierea contractelor de muncă şi din închirierea utilajelor. Însă, mare parte din profit provine din afara Irlandei.
Pagina de web a Mac Phaidin Gleasra dezvăluie primele conexiuni cu România: Mc Fadden a vândut servicii de consultanţă către nouă SRL-uri româneşti. Unele dintre acestea sunt tot ale irlandezului. Altele aparţin unor parteneri din Dublin, cu interese la noi.
Figurând printre cele nouă, cea mai prolifică firmă a combatantului IRA funcţionează în zona Olteniei. Acolo, Mc Fadden scoate bani din contracte cu statul.
11,5 milioane € de la stat
România. Gorj. Firma se numeşte Conrom, are platforma de lucru în Târgul Cărbuneşti şi birourile în Târgu-Jiu. Mai are 16 contracte în valoare totală de 11,5 milioane de euro, încheiate cu mai multe primării gorjene, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Consiliul Judeţean Gorj.
Administraţia locală este clientul principal al Conrom. SRL-ul a reabilitat trei şosele judeţene, reţele de apă şi canalizare în opt localităţi (Plopşoru, Stejari, Drăguţeşti, Teleşti, Bălăneşti, Ceauru, Tamasesti şi Băleşti), drumuri comunale (Runcu, Dăneşti) etc. Pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, firma a refertilizat un teren imens destinat reîmpăduririi.
Încă două contracte au venit, în 2009, de la Complexul Energetic Turceni (CET), societate de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei. N-a existat licitaţie, oferta Conrom fiind singura cerută de CET. Preţul pentru consolidarea unui versant din drumul spre depozitul de cenuşă Valea Ceplea şi pentru zugrăvirea unei biserici sponsorizate de CET a fost de 210.000 euro.
Intră irlandezul, vin şi banii
Firma de construcţii utilitare s-a racordat la bani publici începând din martie 2006. Adică, exact din momentul în care Cornelius Michael Mc Fadden a cumpărat-o, schimbându-i numele din Cecoga Avirom în Conrom.
În acte, administrator e un anume Vasile Drăgulescu - om de bază ai irlandezului. Sau cunoscut în Dublin, unde românul a lucrat pentru Mc Fadden. Întors acasă, Drăgulescu nu şi-a schimbat patronul cu care, de altfel, e asociat în Conrom. Mc Fadden îl caracterizează din scurt: „Drăgulescu e un om discret, serios, am încredere deplină în el”.
În conturile din insulă
„Contracte cu statul, de 11,5 milioane de euro, se derulează pe o perioadă de câţiva ani. Oricum, am subcontractat mare parte a lucrărilor”, confirmă Mc Fadden. Profitul Conrom se scurge în Irlanda, direct în conturile Mac Phaidin Gleasra Teoranta - compania-mamă din Navan.
Metoda e clasică: contract de consultanţă. În timp ce Mc Fadden se consiliază şi se plăteşte singur, SRL-ul din Gorj a înregistrat în 2008 un profit oficial neverosimil: doar 12.331 de lei. Impozitat pe măsură.
Prin Conrom, irlandezul a facut şi plasamente imobiliare în Tg.-Jiu, cumpărând masiv terenuri la marginea oraşului. Criza financiară i-a amânat însă proiectele rezidenţiale.
IMPERIUL IMOBILIAR
Afacerile din România ale rebelului unionist
În cei nouă ani de când Mc Fadden face afaceri în Carpaţi, firmele sale s-au înmulţit, interesele s-au ramificat, iar litigiile comerciale n-au întârziat să apară.
În pubul din centrul Bucureştiului, irlandezul tratează laconic anumite subiecte: „O parte din banii investiţi sunt ai mei sau provin din fondurile de pensii pe care le administrez. Alţii sunt de la prieteni sau cunoscuţi, în baza unor gentleman’s agreement. Am investit în România 2,5-3 milioane de euro, în Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Gorj”. EVZ trece în revistă afacerile lui Mc Fadden în România.
Braşov. Primul tun imobiliar presupune vânzarea unui teren către municipalitate, în vederea ridicării Parcului Industrial Braşov. În paralel cu interesele imobiliare, firmele irlandezului, Integraspec Ro şi Green Leaf, oferă consultanţă antreprenorilor din turism care acceseză fonduri europene nerambursabile. Ambele sunt manageriate de braşoveanca Silvana Atanasescu, recrutată de Mc Fadden pentru experienţa ei în proiecte comunitare.
Predeal. Finanţează Sorcha Developments, dezvoltatorul complexului „Terasele 3 Brazi” (49 de vile/822 apartamente), „pe mâna” irlandezului Boyce Connor - acţionar minoritar în afacere. Schema de business ia însă o turnură neplăcută pentru creditorul Mc Fadden, nevoit să-şi ceară banii în instanţă, prin executarea silită a firmei Sorcha Developments. Boyce Connor, cel care i-a pierdut banii, e asociatul său tradiţional în România.
Finanţează şi proiectul Cioplea Residence, ridicat de Noel Tynan - irlandezul care gestionează Lacul Văcăreşti cu terenul aferent (183 de nectare), concesionate cu scandal de guvernul Năstase, precum şi ansamblul Riviera de pe malul laculuiu Străuleşti.
Baia Mare. Este implicat în proiectul Chestnut Hill Residential Park, dezvoltat de Royce Munster Holding - firmă controlată de patru irlandezi, toţi parteneri cu Mc Fadden în afaceri colaterale. Asociat minoritar este bancherul Dan Pascariu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Snagov. Prietenia cu Apostol Muşat, unul dintre cei mai controversaţi primari PDL, reprezintă un avantaj. O spune chiar Mc Fadden: „Da, am făcut afaceri cu primarul din Snagov. Ne-a ajutat să cumpărăm prin firma Eir Invest Company terenul de la Tâncăbeşti, avem un milion de metri pătraţi. Are şi el un hotel acolo, deschis recent, exact pe malul lacului, pe marginea DN 1.”
Satu Mare. Vizează proiectele de dezvoltare a infrastructurii locale.
Târgu-Jiu. Administrează mai multe proprietăţi prin Mac Phaidin Tg.-Jiu SRL - axată, în principal, pe consultanţă imobiliară şi controlată, iniţial, prin compania lui din Irlanda (Mac Phaidin Gleasra). Ulterior, împreună cu soţia, a preluat personal participaţiile în firmă.
Bucureşti. Prin Eir Invest Company deţine terenuri, clădiri şi apartamente în capitală şi împrejurimi. E asociat cu încă şase cetăţeni irlandezi.
Popeşti-Leordeni. Construieşte o fabrică pentru Wavin (producător european de conducte din plastic) prin firma Gempat Proprietăţi care, de altfel, a pus la bătaie şi terenul aferent construcţiei.
Culisele afacerii au generat un conflict grav cu unul dintre acţionarii minoritari ai societăţii: irlandezul Oliver Cadogan. Astfel, au ieşit la iveală operaţiuni de spălare de bani, deturnări de TVA, reclamaţii privind coruperea unor funcţionari ANAF şi indicii de bancrută frauduloasă. În centrul acuzaţiilor este Cornelius Michael Mc Fadden.
POPEŞTI-LEORDENI. Una dintre firmele controlate de Mc Fadden ridică o fabrică de ţevi (Wavin) la marginea Capitalei FOTO: EVZ
CITIŢI ŞI:
Terorist IRA, în afaceri cu statul român
Oamenii lui Connie