Evenimentul Zilei > Actualitate > Drama profesorului Marius Balo continuă. Autoritățile române par să-l fi abandonat
Drama profesorului Marius Balo continuă. Autoritățile române par să-l fi abandonat

Drama profesorului Marius Balo continuă. Autoritățile române par să-l fi abandonat

Deși au trecut nouă luni de când au primit acordul statului chinez. autoritățile române nu reușesc să-l repatrieze pe profesorul clujean Marius Balo, condamnat pentru fraudă în China.

Profesorul Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, pare să fi fost abandonat de statul român, deși a primit acordul autorităților chineze ca să fie adus să-și execute pedeapsa în țară.

În octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj stabilea ca profesorul Marius Balo din Cluj să fie repatriat și să  execute sentința, primită în China, într-un penitenciar românesc. În luna ianuarie, statul român a primit acceptul autorităților chineze ca să-l aducă în țară. De atunci, însă, lucrurile s-au blocat, în ciuda eforturilor făcute de avocații bărbatului de a-l aduce în țară.

Până în prezent, din cauza birocrației și a pandemiei de coronavirus, statul român nu a reușit să-l readucă pe bărbat în țară. Ministerul Justiţiei anunţa, pe 27 mai, că autorităţile chineze au amânat din cauza pandemiei transferul în ţară a lui Marius Balo, iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Din ultima corespondență purtată de avocații profesorului și reprezentanții statului român, în luna iulie, aceștia din urmă au comunicat că nu pot spune când va fi repariat profesorul, după cum relatează G4media.

Situația este cu atât mai presantă cu cât Marius Balo nu a mai luat legătura cu nimeni din România de aproape un an și jumătate. Nici unchiul său, singura rudă în viață, și nici avocații care îl reprezintă nu au mai reușit să intre în contact și nu au vești despre el.

Condamnat pentru fraudă

Profesorul român Marius Balo, din Cluj, a ajuns în China, în anul 2010, ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing. În 2014, a fost arestat pentru o presupusă  fraudă contractuală fiind acuzat că ar fi ajutat o rețea infracțională să îneșele statul chinez cu aproximativ 260.000 de euro (2 milioane de yuani), în schimbul unei sume derizorii, de 80 de euro.

De atunci Marius Balo se află în închisoare, în condiții foarte dificile fără să poată contacta vorbitori de română sau engleză. În urmă cu aproape un an și jumptate, el a reușit să transmită o scrisoare către o publicație din Cluj în care a descris condițiile în care este ținut.

Potrivit documentului publicat, este ținut în frig, fără apă caldă și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare. După prima scrisoare care a ajuns în presă, profesorul clujean a mai reușit să transmită și un mesaj audio în care cerea ajutorul statului român.

Cazul a fost preluat de o echipă de avocați din Cluj, iar în luna octombrie anul trecut Curtea de Apel Cluj a recunoscut pedeapsa primită de român în China și a decis că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România.

Cazul Marius Balo. Greva foamei pentru nepotul întemnițat în China pentru 80 de dolari

A stat peste cinci ani în închisorile din China. Epidemia a amânat transferarea în România

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: