Evenimentul Zilei > International > „Dragonul zăpezii”, în drum spre Arctica. China vânează pe teritoriul lui Putin
„Dragonul zăpezii”, în drum spre Arctica. China vânează pe teritoriul lui Putin

„Dragonul zăpezii”, în drum spre Arctica. China vânează pe teritoriul lui Putin

„Xue Long 2”, noul spărgător de gheață chinez va parcurge 12.000 de mile marine în cadrul primei sale călătorii în ghețurile arctice. China nu și-a ascuns interesul crescut pentru această zonă strategică, extrem de bogată în resurse naturale.

Miercuri, spărgătorul de gheață „Xue Long 2”, o navă cu o lungime de 122 de metri, a părăsit portul Shanghai, navigând spre nord. Este prima expediție arctică a spărgătorului de gheață al Chinei, de la intrarea acestuia în serviciu, anul trecut.

Anterior, nava a terminat un voiaj în Antarctica.

Expediția este organizată de ministerul Chinez al Resurselor Naturale, relatează agenția de știri Xinhua. Nava urmează să se întoarcă la Shanghai la sfârșitul lunii septembrie, călătoria urmând să acopere 12.000 de mile marine.

Cercetătorii de la bordul navei vor efectua studii asupra diversității biologice a ecosistemelor arctice, inclusiv acidificarea apelor și a poluanților în repaus, cum ar fi platoul Chukotka, bazinul canadian și părțile centrale ale Oceanului Arctic.

Expediția va ajuta la extinderea cunoștințelor Chinei cu privire la cercetările arctice privind schimbările climatice și va pune pregăti terenul unei baze solide pentru un răspuns mai eficient la schimbările climatice globale, relatează Xinhua.

Însă încălzirea climatică face din Arctica un teritoriu extrem de tentant, o regiune strategică, unde China – care nu are acces direct la Arctica –  se pregătește să investească (și deja o face) masiv, dincolo de considerente „științifice”.

Achiziția de spărgătoare de gheață le-a permis chinezilor să realizeze programe polare de cercetare independente și expediții, Beijingul încercând să dovedească tot mai mult că țara este și va fi o prezență crescută în ghețurile arctice, sub care se află rezerve impresionante de hidrocarburi și gaz natural.

Spărgătorul de gheață „Xue Long 2” (Dragonul zăpezii) este deținut și administrat de Institutul Polar Chinez. Institutul a jucat un rol determinant în cele 10 expediții anterioare ale cercetării Chinei în Arctica.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: