Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea a cerut BNR să salveze PSD
Dragnea a cerut BNR să salveze PSD

Dragnea a cerut BNR să salveze PSD

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a discutat cu o parte din conducerea BNR despre tendințele economice îngrijorătoare după cinci luni de guvernare socialdemocrată. Cifrele de la Finanțe ar putea obliga PSD să treacă, în toamnă, la măsuri nepopulare

Cu o zi înaintea desemnării noului premier PSD, Mihai Tudose, în biroul președintelui Camerei Deputaților, ocupat de Liviu Dragnea, a avut loc o discuție de taină între liderul social- democrat și „mai mulți membri” din Consiliul de Administrație al BNR, a relatat EVZ o sursă aflată în cercul restrâns al participanților la discuții și care a fost de acord să ne ofere detalii despre întâlnire cu prețul protejării identității sale.

Panică la guvernare

Potrivit informațiilor obținute de EVZ, una dintre principalele teme de discuție a fost „situația îngrijorătoare” a încasărilor la bugetul de stat, în special din TVA și accize. Dacă tendința persistă, atunci nu este exclus ca PSD să fie obligat să treacă la măsuri nepopulare, după revenirea parlamentarilor din vacanță, ceea ce s-ar putea traduce în modificări de taxe, impozite sau chiar modificări în grilele de salarizare. PSD vrea să evite cu orice preț un asemenea scenariu care ar costa partidul din punct de vedere electoral.

Raport negru

Temerile PSD s-au adeverit, ieri, după ce Ministerul Finanțelor a anunțat că România a înregistrat, după cinci luni de guvernare, social- democrată un deficit bugetar de 2,2 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă din anul trecut (0,8 miliarde lei). Statul român cheltuiește mai mult decât încasează – veniturile au crescut cu 7,9% iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4% – iar încasările din TVA au scăzut cu 5%, în timp ce încasările din accize au scăzut cu 9,4%.

Evaluarea din biroul lui Dragnea

„A fost o discuție pe echilibrul bugetar și măsurile din noul program de guvernare. Dacă se iau măsurile prinse în program, nu ar trebui să fie probleme. Vom ști mai bine la sfârșitul semestrului care este situația”, ne-a relatat sursa citată, despre discuțiile din biroul lui Liviu Dragnea.

„S-a făcut o evaluare privind impactul tuturor măsurilor bugetare, ce se întâmplă cu veniturile. Problema de fond a fost cum reușim să colectăm ca lumea din TVA, accize”, ne-a relatat aceasta. Participanții la ședință au căutat diferite metode de ieșire din impas. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat ieri pentru EVZ că nu a existat o întâlnire între membri ai Consiliului de Administrație al BNR, „în calitate oficială”, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și nu a vrut să ofere alte informații.

„Vâlcov a început să dea ordine”

Senatorul PNL Florin Cîțu a scris ieri pe Facebook că la întâlnire ar fi participat și Darius Vâlcov, cel care a făcut evaluarea cabinetului Sorin Grindeanu, dar EVZ nu a obținut o confirmare în acest sens. „Liviu Dragnea (oare cu ce putere?) a convocat la această întâlnire și Consiliul de Administrație al BNR. Închideți ochii și imaginați-vă cum Darius Vâlcov a început să le dea ordine lui Georgescu (Florin Georgescu, prim-viceguvernator – n.r.), Gherghina (Gheorghe Gherghina, membru în CA al BNR – n.r.). Mai adăugați aici șeful de la CNP și pe cel de la ANAF”, a spus senatorul PNL, care s-a întrebat dacă BNR mai este independentă politic.