Evenimentul Zilei > Actualitate > Douăzeci de containere care erau încărcate cu aur au fost furate
Douăzeci de containere care erau încărcate cu aur au fost furate

Douăzeci de containere care erau încărcate cu aur au fost furate

Douăzeci de containere de transport maritim care erau încărcate cu aur, minereu de argint și televizoare au fost furate la începutul acestei luni, potrivit Federației patronale mexicane.

Horacio Duarte, șeful serviciului vamal din Mexic, a declarat că furtul a fost rezultatul „unei operațiuni de crimă organizată foarte serioasă”. Regiunea, cunoscută ca statul Colima, este dominată de cartelul Jalisco, un grup semimilitarizat de criminali, condus de Nemesio Oseguera Cervantes, un traficant de droguri cunoscut drept cel mai căutat bărbat din Mexic.

Dispariția mai multor containere

Furtul a avut loc la începutul acestei luni, dar nu a fost semnalat până luni. Ziarul local El Pais a raportat că peste o duzină de hoți complet înarmați au pătruns într-un șantier privat de marfă din apropierea unui port din Manzanillo, denumindu-l „cel mai mare furt” din istoria portului pentru a alege containerele maritime de mare valoare.

El Pais a raportat că bărbații știau să folosească macaralele și alte echipamente de la locație și au conectat containerele la mai multe camioane înainte de a pleca. „Este fără precedent, nu a existat niciun jaf de această natură înainte de acesta”, a declarat Gustavo Adrián Joya, purtătorul de cuvânt al departamentului de securitate al statului Colima.

Bunurile nu au mai fost văzute de atunci. José Medina Mora, președintele Federației patronale mexicane, a declarat că furtul este un semn că preocupările legate de siguranță în țară sunt în creștere. El Pais a raportat că portul este o arteră principală pentru cartel, în special pentru descărcarea de droguri sintetice care sunt fabricate în Mexic și vândute în SUA.

Furtul de marfă a atins un nou record

Deși furtul de marfă nu este neobișnuit, este neobișnuit ca zeci de containere să fie furate deodată. Vicepreședintele operațiunilor CargoNet, Keith Lewis, a declarat că șantierele de marfă pot fi un loc vulnerabil pentru bunuri de mare valoare.

În 2020, furtul de marfă a atins un record în SUA, deoarece sute de mii de containere au inundat porturile și șantierele de transport maritime din apropiere, pe fondul crizei lanțului de aprovizionare, potrivit Business Insider.

Lewis a spus că transporturile de mai multe milioane de dolari, cum ar fi containerele pline cu cipuri semiconductoare sau televizoare, sunt adesea echipate cu dispozitive de securitate în SUA, inclusiv trackere secrete și încuietori speciale pentru a descuraja hoții.