Două milioane de români afectaţi de boli de rinichi

Două milioane de români afectaţi de boli de rinichi

ATENŢIE LA SAREA DIN BUCATE! Afecţiunile renale ar putea fi prevenite cu ajutorul testelor anuale, dar şi cu un regim alimentar echilibrat.

Peste două milioane de români suferă de boli de rinichi, arată date prezentate, ieri, la o conferinţă organizată de Ziua Mondială a Rinichiului. Pentru că se prezintă târziu la medic, mulţi români ajung să facă boli cronice, care le pun viaţa în pericol. Medicii nefrologi spun că multe dintre afecţiuni ar putea fi evitate, dacă românii şi-ar face anual câteva analize banale, precum sumarul de urină şi un test de creatinină.

Comparativ cu alte ţări europene, în România numărul bolnavilor este mai mare. „Această situaţie este cauzată de faptul că avem mulţi hipertensivi, diabetici şi pacienţi cu boli congenitale”, afirmă profesorul Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgice Urologică de la Institutul Clinic Fundeni.

Nu lăsaţi netratate infecţiile la rinichi

Ne puteți urmări și pe Google News

Suferinţele cu rinichii pot apărea din cauza tensiunii arteriale crescute, a unor infecţii repetate netratate, inclusiv infecţii ale amigdalelor, precum şi din cauza apariţiei pietrelor la rinichi. Alte cauze ale afecţiunilor de rinichi mai sunt hepatitele de tip B sau C ori bolile metabolice precum dia betul.

„Un control anual prin care pacienţii să îşi verifice şi funcţia rinichilor, nu doar parametri de sânge, poate întâmpina toate aceste probleme”, explică Christian Valeriu Klein, medic primar nefrologie la Fresenius Medical Care.

Sunt necesare programe de prevenţie

Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic atunci când suferă colici renale severe, dar un program de prevenţie bine pus la punct ar putea schimba situaţia, sunt de părere specialiştii. „Am ajuns la spital, acum câţiva ani, după ce am făcut o criză de rinichi. Atunci am aflat că sufeream, de fapt, de o boală polichistică renală”, spune Lucian Iliescu, un pacient internat la Fresenius Medical Care.

Pentru că rinichii săi nu mai funcţionează normal, Lucian Iliescu trebuie să fie atent să nu bea mai mult de două căni de apă pe zi, iar bere poate gusta doar ocazional. Regimul alimentar este şi el destul de strict şi exclude alimentele sărate. Dacă nu ar fi grijuliu, rinichii săi nu ar putea face faţă stresului pentru că mai funcţionează doar în proporţie de 10%.

De asemenea, bărbatul este nevoit să facă dializă o dată la patru săptămâni, o procedură medicală care îi scoate toxinele şi apa în exces din organism. Specialiştii spun că, atunci când funcţionează bine, rinichii sunt în stare să filtreze singuri apa din organism şi să elimine compuşii toxici.

„Dializa înlo cuieşte funcţia rinichiului. De ea au nevoie inclusiv pacienţii care sunt nevoiţi să aştepte până când li se poate face un transplant”, mai explică doctorul Christian Valeriu Klein. LIPSURI Prea puţini medici

Faţă de câţi pacienţi cu probleme renale avem, numărul medicilor este foarte mic, mai arată statisticile. La două milioane de bolnavi cu boli renale există doar 250 de nefrologi. Pa cienţii spun că acum în clinici şi în spitale sunt condiţii mult mai bune. „Acum 12 ani, când am început să fac dializă, nu se sterilizau filtrele, riscul de infecţie cu hepatită B sau C era mare. În ultimii ani, condiţiile s-au îmbunătăţit”, spune Radu Cioban, un pacient dependent de dializă.