Două cazuri de metapneumovirus în România, confirmate de INSP. Recomandările specialiștilor pentru a preveni îmbolnăvirile
- Teodora Vitan
- 10 ianuarie 2025, 18:53
![Două cazuri de metapneumovirus în România, confirmate de INSP. Recomandările specialiștilor pentru a preveni îmbolnăvirile](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2024/08/Virus-1-e1734765783319-1200x676.jpg)
Metapneumovirusul uman a fost identificat pentru prima dată în 2001 și, deși este un virus care circulă frecvent în sezonul rece, cazurile sunt relativ puține, iar în general nu generează epidemii mari. Virusul este monitorizat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) din multe țări, inclusiv în România. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat recent două cazuri de infecție cu metapneumovirus uman (HMPV) în România, în cadrul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI)
INSP confirmă două cazuri de metapneumovirus și recomandă măsuri de prevenire
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat vineri confirmarea oficială a două cazuri de metapneumovirus uman (HMPV) în cadrul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). Al treilea caz, cel al unei femei din Oradea, este încă în proces de validare. Începând cu sezonul 2013-2014, au fost descoperite anual cazuri de HMPV, iar în acest sezon au fost confirmate până acum două cazuri. Cele mai multe cazuri raportate au fost înregistrate în sezonul 2013-2014, cu 15 cazuri confirmate.
![spital, urgențe](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2024/07/spital-e1696572894188-1200x676.jpg)
Spital. Sursa foto Dreamstime
Despre metapneumovirusul uman și evoluția cazurilor
Metapneumovirusul uman este un virus respirator comun care a fost detectat începând cu sezonul 2013-2014. De-a lungul anilor, numărul cazurilor a fost relativ scăzut, înregistrându-se sub 10 cazuri anual. În acest sezon, până la data de 9 ianuarie 2025, au fost confirmate doar două cazuri, ambele în București, iar al treilea caz din Oradea este în curs de validare. INSP menționează că virusul nu a generat izbucniri epidemice neobișnuite și că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute cauzate de acest virus se află în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă.
Măsuri de prevenire recomandate de INSP
INSP recomandă populației să adopte măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii, printre care se numără:
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
- respectarea igienei tusei și a strănutului (acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel sau în pliul cotului);
- aerisirea zilnică a încăperilor;
- evitarea locurilor aglomerate;
- consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru stabilirea unui tratament adecvat;
- evitarea intrării în colectivități a persoanelor cu simptome de gripă până la dispariția acestora.
INSP îndeamnă populația să respecte aceste măsuri pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii și să solicite ajutor medical în caz de simptome, anunţă INSP.
![](/wp-content/themes/evz/assets/img/evz_comunicate.gif)