Evenimentul Zilei > Justitie > Gigi Becali, ACHITAT în Dosarul Valiza. S-a dat liber la șpagă în fotbalul românesc
Gigi Becali, ACHITAT în Dosarul Valiza. S-a dat liber la șpagă în fotbalul românesc

Gigi Becali, ACHITAT în Dosarul Valiza. S-a dat liber la șpagă în fotbalul românesc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis astăzi achitarea lui Gigi Becali, în dosarul în care patronul FC Steaua Bucureşti este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Decizia nu este definitivă. Doi judecători l-au considerat nevinovat, în timp ce al treilea a decis să-l condamne pe Becali la trei ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 5. Mulţumind Divinităţii la aflarea sentinţei, Gigi Becali a precizat că nu îi era teamă de condamnare, nici măcar cu suspendare, îi era teamă doar de "mentalitatea ţării", aceea că premierea ar putea însemna mită.
"Dacă premierea însemna mită, asta era ţara lui Satan iar eu nu puteam să stau în ea…Nu râdeţi că Satan există prin acei procurori…Satan nu te strânge de gât, îi pune pe alţii să facă rău", a declarat Gigi Becali din biroul său aflat în palatul de pe Aleea Alexandru.

UPDATE 4. Latifundiarul din Pipera poate răsufla uşurat: îşi poate lua valiza înapoi iar costurile procesului le va suporta statul! Sentinţa pronunţată de judecătorii Curţii Supreme a anulat sechestrul asupra celor 1,7 milioane euro aflaţi în valiza confiscată la Cluj, destinaţi jucătorilor de la Universitatea. De asemenea, s-a hotărât ca toate cheltuielile de judecată să fie suportate de stat. În acelaşi dosar, a fost achitat şi Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, acuzat de procurori de favorizarea infractorului. Anchetatorii au anunțat că vor face recurs în termenul legal de 10 zile.
UPDATE 3. Doi dintre judecători au cerut achitarea Lotului Valiza, în timp ce al treilea a solicitat condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită iar pentru Teia Sponte, doi ani de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi faptă. În cele din urmă, decizia finală a fost favorabilă celor cinci inculpaţi din acest dosar.

UPDATE 2. Gigi a fost achitat de judecătorii ÎCCJ. După ce a scăpat de corvoada din Dosarul transferurilor, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti a fost considerat nevinovat şi într-unul dintre cel mai mari scandaluri de corupţie din fotbalul românesc. Completul de judecată care a luat acestă decizie a fost compus din magistrații Ștefan Pistol, Cristina Arghir și Mariana Ghena. Președintele de complet, Ștefan Pistol și Cristina Geanina Arghir au optat pentru achitarea latifundiarului, în timp ce judecătoarea Ghena a cerut condamnarea celor cinci inculpați.

UPDATE 1. În timp ce la Înalta Curte este aşteptată, din moment în moment, citirea sentinţei, la palatul lui Gigi Becali, din "Buricul târgului", adică pe Aleea Alexandru, lângă clădirea Guvernului, latifundarul îşi face cruce. Aşteaptă nerăbdător aflarea deznodământului din Dosarul "Valiza".
Magistrații Înalții Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) vor da sentința în jurul orei 16.00. Până acum judecătorii au amânat de două ori luarea unei decizii în acest caz și au prelungit anunțarea verdictului cu câte două săptămâni. În total, cazul a avut 26 de termene, toate judecate la ÎCCJ deoarece George Becali este europarlamentar. Aproape un an, procesul a fost suspendat, fiind trimis la Curtea Constituțională. 
În condițiile în care va fi găsit vinovat, Becali va avea posibilitatea să atace decizia la Completul de 5 judecători de la instanța supremă. Același lucru poate fi făcut și de procurori în ipoteza unei pedepse prea blânde sau în cazul unei achitări. Această fază a procesului durează mult mai puțin decât judecata pe fond, care s-a încheiat în urmă cu o lună. În fața a cinci judecători Becali poate prezenta noi probe însă nu va fi reluată întreaga judecată, în sensul audierilor de martori sau expertize de tot felul. Cel mai probabil, în șase luni, vom avea o decizie definitivă în acest caz, o eventuală condamnare sau achitarea omului de fotbal fiind decisă de majoritatea judecătorilor din complet.

Gigi Becali a dat un spectacol grotesc, în așteptarea sentinței. „S-a demențit lumea! A înnebunit! Nu poți să spui la premiere mită. Cine spune asta are rahat la cap”.

Prima valiză, în 2006, la meciul Gloria Bistrița-Rapid

Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal.
Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Becali umbla cu valiza de bani prin parcarea din centrul Clujului

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Procesul a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării.
Procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals. Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals.
Procurorul DNA a precizat că „personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da.

Becali și-a întrerupt avocatul în proces: „Spune numai minciuni”

Unul dintre avocaţii lui George Becali a susţinut în faţa judecătorilor că finanţatorul echipei Steaua nu a urmărit nicio clipă să comită fapte de corupţie, iar intenţiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva şi amplifica dorinţa de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj.
Apărătorul lui Becali a mai precizat că nicio clipă jucătorii nu au crezut că finanţatorul echipei Steaua le va da bani şi chiar au luat în derâdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare şi a cerut instanţei să nu-l asculte pe avocat, "pentru că spune numai minciuni". "Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam să îi premiez", le-a spus Becali judecătorilor.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: