Informaţia apare într-o interceptare ambientală aflată la dosarul cauzei, care în prezent se judecă la secret pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, din care reproducem un pasaj în exclusivitate. Deşi nu îi dă numele explicit, Bărăscu susţine că are un as în mânecă, respectiv „aprobarea vicepremierului”. La data la care avea loc discuţia, Cabinetul Ponta avea trei vicepremieri: Liviu Dragnea, care se ocupa de dezvoltarea regională, Daniel Chiţioiu – la finanţe şi Gabriel Oprea, pe domeniul apărare şi siguranţă naţională, acesta din urmă fiind şi singurul cu atribuţii în dotarea unei unităţi din sfera MAI.

Discuţia a avut loc în data de 23 septembrie 2015 în biroul lui Bărăscu, unde procurorii au montat o cameră video şi microfoane.

„ ( . . . )Bărăscu Adrian-Augustin (BAA): S-o pregătim cu tot ce ţi-am zis: scule… tot,tot, tot, tot, tot…[neinteligibil]… Vrem să terminăm până-n decembrie, dacă nu până în decembrie, până pe cincisprezece decembrie, douăzeci maxim, cu tot ce avem.

Gomeajă Marcel (GM): Trebuie să mă apuc să fac documentele chiar dacă nu sunt bani acuma, trebuie să fac documentele pentru… [neinteligibil]…

BAA: Avem cea mai mare carte în mânecă, aprobarea vicepremierului, pe care nu poate să o conteste nimeni.

GM: Nu, nu… [neinteligibil]

BAA: De ce am făcut achiziţii ca idioţii pentru că avem dotare… [neinteligibil]… sisteme de securitate, sisteme de siguranţă, sisteme de monitorizare, GPS, tot. Le avem aprobate de vicepremier. Mai mult de atât nu ştiu dacă la anul mai primeşte şi… [neinteligibil].. GM: Am înţeles!

BAA: Şi nu este păcat? Fă tot, am zis! Într-adevăr, e un efort mai mare, dar am rezolvat- o!

GM: Da. Ă, mă apuc de documentaţie, să dotăm şi maşinile astea? BAA: Normal. GM: Că trebuie! Am luat oferte, am vorbit cu oamenii…ă… mi-au făcut nişte…

BAA: Cheamă-l să semneze!

GM: Pe măsură ce Flori face rost de bani eu încep să mai iau…1.000 de lei pentru… [neinteligibil]…

BAA: Eu d-aia, eu d-aia ţiam zis! Şi cu imprimantele dacă tot ai caracteristicile tehnice şi tot, dă-le drumul! Când sunt gata …[neinteligibil]… trece-le, luna asta n-o să mai fie bani! Dar le prindem pe bugetul pe an… pe luna viitoare?

GM: Eu am cerut 80.000 de lei pe luna viitoare, pentru că ştiam, le-am făcut nişte socoteli, eu nu le pun din burtă (…)”.

Achiziţii inutile ori neperformante

Adrian-Augustin Bărăscu a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu în formă continuată și influențare a declarațiilor, alături de alţi patru subordonaţi.

„În perioada 2014 — noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție”, potrivit DNA.

Din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție, membrii grupului au achiziționat, de la furnizori preferați, bunuri și servicii destinate înzestrării ONPM, precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante