Între timp, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, instanța superior ierarhic. Motivul acestei preluări constă în faptul că în urma răspândiri a coronavirusului, au decedat mai multe persoane, caz în care intervine competența procurorilor de la Parchetul Tribunalului Suceava.

La momentul deschiderii dosarului penal, procurorii vorbeau despre o răspândire generalizată în comunitate. ”Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23.03.2020, publicate în mediul on-line, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 din C. pen. şi “abuz în serviciu” prev. de art. 297 alin.1 din C. pen., în sensul că, la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical, şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicatul PJ Suceava.

Unul dintre funcționarii care și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu este directorul medical Mircea Macovei, de la Spitalul Județean Suceava.

Acesta a fost persoana care a convocat toate cadrele medicale, indiferent dacă erau sau nu infectate, la o ședință, care a avut loc în data de 23 martie. La acel moment mai mulți medici si asistente erau deja infectate cu noul coronavirus și au infectat mai departe, și alt personal medical.